Criza economica

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.94

nivel: Facultate

In SUA, la mijlocul anului 2007, s-a prabusit un joc piramidal cu credite imobiliare, in momentul in care preturile imobilelor nu au mai crescut. Pe o piata imobiliara supraincalzita caracterizata de asteptari irealist de optimiste, in baza unor ordine prezidentiale emise in ultimii 20 de ani de catre trei presedinti ai SUA, bancile specializate in "real - estate" au fost obligate in conditii coer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza economica

In SUA, la mijlocul anului 2007, s-a prabusit un joc piramidal cu credite imobiliare, in momentul in care preturile imobilelor nu au mai crescut. Pe o piata imobiliara supraincalzita caracterizata de asteptari irealist de optimiste, in baza unor ordine prezidentiale emise in ultimii 20 de ani de catre trei presedinti ai SUA, bancile specializate in "real - estate" au fost obligate in conditii coercitive sa ofere credite unor debitori cu solvabilitate scazuta, care in peste 70% din cazuri nu au fost rambursate sau chiar nu au fost deloc folosite conform scopului initial.

Intr-o proportie foarte mare, beneficiarii acestora le-au scontat imediat in vederea obtinerii de cash, iar sumete echivalente valorilor de creditare acordate au capatat statut de "marfa" supusa rulajului comercial prin intermediul unor lanturi de transfer - vanzare controlate la randul lor tot de catre banci. Au aparut noi produse financiare extrem de speculative si netransparente, care s-au sustras oricarui control sau reglementari. Multi dintre cei implicati nu au constientizat amploarea riscului.

2.3. Spargerea "balonului de sapun" imobiliar in SUA, dar si in cateva state UE a avut drept urmare o criza a fondurilor de investitii speculative ("Hedge Funds"), a bancilor de investitii si comerciale, precum si a companiilor de asigurari. Prin securizarea riscurilor, mediul financiar global a fost zguduit profund de undele de soc generate. Nesiguranta si neincrederea intre institutiile financiare au condus la situatia in care, chiar si institutiile financiare solide si sanatoase, au devenit parte a unei blocade a acordarii reciproce de credite si la micsorarea pana la valori nesemnificative a sumelor totale tranzactionate pe piata interbancara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.