Criza Imperiului Roman - aparitia artei paleocrestine

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Secolul al V-lea a inregistrat zdruncinarea grava a Imperiului Roman de Apus, Roma, capitala a teriAZtoriului apusean, traind evenimente dramatice: la 410, jefuirea si ocuparea sa de catre vizigotii condusi de Alaric si, in 455, de catre vandalii condusi de GenAZzeric. In 476, Odoacru, comandantul mercenarilor germani, s-a declarat regele Romei constituind "primul regat barbar" pe terito[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criza Imperiului Roman - aparitia artei paleocrestine

Secolul al V-lea a inregistrat zdruncinarea grava a Imperiului Roman de Apus, Roma, capitala a teriAZtoriului apusean, traind evenimente dramatice: la 410, jefuirea si ocuparea sa de catre vizigotii condusi de Alaric si, in 455, de catre vandalii condusi de GenAZzeric. In 476, Odoacru, comandantul mercenarilor germani, s-a declarat regele Romei constituind "primul regat barbar" pe teritoriul Italiei. Incepand cu acest moment, civilizatia si cultura romana vor urma o traiectorie de noi suprapuneri de civilizatii si culAZturi care se vor distila in formele viitorului stat feudal.

In rasarit, Imperiul Roman va dainui pana in secolul al XV-lea, fiind numit Imperiul Bizantin, dupa numele vechiului oras grec Bizant, pe care s-a construit capitala, Constantinopol. Imperiul BizanAZtin va fi locul elaborarii stilului bizantin.ARTA PALEOCRESTINA IN CADRUL IMPERIULUI ROMAN. ICONOGRAFIA Vechile manifestari ale artei crestine (arta paleoAZcrestina) ilustreaza aparitia formelor estetice inre-gistrate in primele trei secole in cadrul Imperiului iar perioada poate fi considerata "laboratorul" initial al iconografiei crestine bizantine.

Mormintele subterane crestine au fost spatiile in care au aparut primele imagini cu tematica si morfoAZlogie plastica specific crestine in secolul al II-lea. Acestea erau simboluri religioase pagane carora li s-au dat interpretari crestine: ancora, farul, crucea in forma de cheie, porumbelul, paunul, pestele, precum si tema anotimpurilor, cu atribute specifice - flori (primavara), lanuri de grau (vara), ghirlande de ciorAZchine de struguri (toamna), gradina de maslini (iarna), In a doua jumatate a veacului al II-lea apare figura specifica a Bunului pastor, prezentat in mijlocul turAZmei, cu naiul in mana sau cu mielul pe umar. Tot in secolul al II-lea, apare imaginea defunctului in rai, prezentat cu bratele ridicate lateral, imagine numita oranta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.