Criticismul junimist - prezentare power point

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.44

nivel: Liceu

Vasile Pogor s-a născut la data de 20 august 1833 în orașul Iași, ca fiu al comisului V. Pogor și al Zoei Cerchez. A studiat la pensionul Malgouverne din orașul Iași, după care (din anul 1849) și-a continuat studiile secundare, apoi cele juridice la Paris.

După revenirea sa în țară, a intrat în magistratură, lucrând ca membru la Tribunalul Iași (1857-1858) și la Curtea de Apel Iași [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criticismul junimist - prezentare power point

Vasile Pogor s-a născut la data de 20 august 1833 în orașul Iași, ca fiu al comisului V. Pogor și al Zoei Cerchez. A studiat la pensionul Malgouverne din orașul Iași, după care (din anul 1849) și-a continuat studiile secundare, apoi cele juridice la Paris.

După revenirea sa în țară, a intrat în magistratură, lucrând ca membru la Tribunalul Iași (1857-1858) și la Curtea de Apel Iași (din 1859). A participat la coaliția politică care a complotat pentru detronarea lui Alexandru Ioan Cuza. După schimbarea regimului politic, Vasile Pogor este numit ca prefect al județului Iași (februarie 1866) și deputat în Adunarea Constituantă din 1866. A deținut apoi funcția de prim-președinte al Curții de Apel Iași (1869-1870, 1875-1876).

Intră în politică, ca membru al grupării "junimiste". După ce o scurtă perioadă deține funcția de ministru al cultelor și instrucțiunii (20 aprilie - 23 mai 1870), Vasile Pogor va fi ales în mai multe rânduri ca primar al municipiului Iași (februarie 1880 - 26 aprilie 1881, 7 iunie 1888 - 7 iunie 1891, 30 mai 1892 - 11 noiembrie 1894).

După Unirea din 1859, paradigma culturală realizată de pașoptiști este pusă în discuție și supusă unui sever examen critic de o nouă generație de intelectuali care se impune ca un grup de mare solidaritate ideologică și culturală, și, timp de un sfert de secol, constituie elita culturii române, orientând evoluția acesteia.

Câțiva tineri întorși de la studii din străinătate întemeiază la Iași societatea culturală “Junimea”, în iarna anului 1863: Vasile Pogor, Petre Carp, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi și Titu Maiorescu. Astfel, Iașul, care-și pierduse întâietatea prin stabilirea capitalei Principatelor Unite la București, dobândește prestigiu cultural, pentru ca Junimea concentrează în rândurile ei pe cei mai talentați și instruți reprezentanți ai tinerii generații.

Junimiștii au recunoscut meritele predecesorilor. Generația pașoptistă a avut un rol decisiv în procesul de modernizare a societății românești, de construire a identității naționale, atât prin participarea activă la viața politică a țării, cât și prin cultură, mai ales prin literatura originală, cu specific național.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.