Criticilor mei - comentariu literar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Facultate

Poezia nu trebuie sa fie o insiruire de "cuvinte goale" ce "din coada au sa sune", capcana in care cad multi poeti. Verbul "insirand" evoca monotonia unor astfel de poezii, iar epitetul "goale" sustine lipsa lor de semnificatie.
Astfel de poezii, "cand nimic nu ai a spune", sunt usor de realizat, pentru ca autorul trebuie sa aiba grija doar ca ele sa "sune din coada", nu este preocupat de a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criticilor mei - comentariu literar

Poezia nu trebuie sa fie o insiruire de "cuvinte goale" ce "din coada au sa sune", capcana in care cad multi poeti. Verbul "insirand" evoca monotonia unor astfel de poezii, iar epitetul "goale" sustine lipsa lor de semnificatie.
Astfel de poezii, "cand nimic nu ai a spune", sunt usor de realizat, pentru ca autorul trebuie sa aiba grija doar ca ele sa "sune din coada", nu este preocupat de a-si exprima gandurile in cel mai bun mod cu putinta. Pentru acesti poeti, cuvintele fac poezia, conceptie gresita, intrucat cuvintele sunt doar unelte, simboluri, care, folosite cat mai bine, pot exprima poezia, poezie venita din sufletul poetului, si care, asftel, poate gasi ecou si in sufletul cititorului.

Disjunctia "dar" din inceputul celei de-a treia strofe anunta trecerea de cealalta parte, la poetii care au ceva de spus, practic marcheaza antiteza desfasurata aproape pe toata poezia, intre cele doua categorii de creatori.
Aceasta strofa este expresia intesitatii pasiunii poetului, a romantismului acestuia. El este coplesit de doruri si patimi . Verbul "framanta" sugereaza o miscare continua, asemanatoare miscarii materiei, a dorurilor si a patimilor atat de intense. Epitetele "vii" si "multe" exprima incarcatura emotionala deosebita, aproape apasatoare pentru inma poetului.

Se observa separarea celor doua elemente ale umanitatii, inima si mintea(afectivitatea si ratiunea) : inima este originea dorurilor si patimilor, esenta poeziei, iar mintea trebuie sa stea "sa le-asculte", sa le analizeze. Simtirile sunt la fel ca poetii : ele "bat la portile gandirii", pentru a fi exteriorizate, exprimate in cuvinte. Ele sunt toate poezie latenta, iar gandirea le alege pe cele mai intense, mai expresive, pentru a le da "intrare-n lume".

"Judecatorii", preocupati de analiza cuvintelor, nu dau atentie continutului, incarcaturii emotionale a operei. Metafora "ochi de gheata", foarte sugestiva, ilustreaza perfect parerea poetului despre critici : ochiul
si gheata sunt simbole ale ratiunii pure; ele, alaturate, nu lasa loc afectivitatii, intelegerii, lucru amlificat de epitetul"nendurati". Criticii sunt doar niste ochi, astfel ei nu pot decat sa vada, nu pot simti, nu pot intelege adevarata poezie. Tonul poetului este atat de revolta, cat si de neputinta, fapt indicat de repetarea prepozitiei "pentru" si de relizarea interogatiei retorice prin intermediul adverbului "unde".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.