Criterii si forme de evaluare a activitatilor de relatii publice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.95

nivel: Facultate

De regula, atunci cand se intreprinde o evaluare, se apeleaza la un ansamblu de criterii si standarde, astfel incat obiectele sau activitatile vizate sa poata fi clar diferentiate in clase disjuncte. Spre exemplu, activitatile umane pot fi considerate eficace sau ineficace, eficiente sau ineficiente si morale sau imorale, dupa cum ele se finalizeaza sau nu prin atingerea obiectivelor, presupun sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criterii si forme de evaluare a activitatilor de relatii publice

De regula, atunci cand se intreprinde o evaluare, se apeleaza la un ansamblu de criterii si standarde, astfel incat obiectele sau activitatile vizate sa poata fi clar diferentiate in clase disjuncte. Spre exemplu, activitatile umane pot fi considerate eficace sau ineficace, eficiente sau ineficiente si morale sau imorale, dupa cum ele se finalizeaza sau nu prin atingerea obiectivelor, presupun sau nu un raport avantajos intre rezultatele obtinute si costuri, respectiv respecta sau nu un sistem de valori adoptat (tacit sau explicit) de comunitatea in cauza.

Problema evaluarii activitatilor de relatii publice s-a bucurat de o atentie constanta din partea teoreticienilor si practicienilor din domeniu, de-ar fi sa amintesc aici doar cele 31 de materiale de referinta postate pe pagina de Internet a Institutului de Relatii Publice din Statele Unite (http://www.instituteforpr.org). In aceste conditii, nu imi propun sa adaug noi proceduri de evaluare a relatiilor publice, ci sa sistematizez o parte relevanta a contributiilor existente. Criteriile pe care le voi folosi in sistematizarea preconizata sunt date de constituentii activitatilor umane in general: agentul, instrumentul, contextul, scopul si rezultatul.

Profesionalism versus amatorism in relatiile publice In functie de statutul social sau de nivelul de calificare al agentilor implicati, putem distinge intre relatiile publice practicate de profesionisti si relatiile publice practicate de amatori (sau diletanti), cu mentiunea ca aceasta distinctie este mai usor de formulat decat de justificat, data fiind imprecizia conceptului de profesionalism. Dupa Michael Ryan si David Martinson, profesionistii cauta sa se deosebeasca de persoanele necalificate intr-un domeniu oarecare prin faptul ca (a) practica ocupatia respectiva full-time, (b) stapanesc un sistem de cunostinte esoterice aflat in continua dezvoltare,

c) folosesc tehnici de lucru specializate, (d) adera la anumite standarde de actiune, (e) sunt membri ai unor organizatii profesionale care ii protejeaza, dar care, in acelasi timp, ii poate chema la ordine, (f) manifesta autonomie in raport cu alte ocupatii, (g) subscriu la normele unui cod deontologic si (h) pun binele public si interesul clientului deasupra propriului interes material (Ryan & Martison, 1990). In acelasi sens si intr-o varianta mai condensata, Scott Cutlip considera ca dobandirea statutului profesional intr-un anumit domeniu se face in functie de cinci criterii:

(a) educatia specializata, adica insusirea unui sistem de cunostinte si priceperi construit pe baza teoriei si cercetarii din domeniu, (b) asigurarea unui serviciu unic si esential, recunoscut ca atare de comunitate, (c) primatul serviciului public si al responsabilitatii sociale in raport cu interesele particulare, (d) autonomia si responsabilitatea in luarea deciziilor care afecteaza publicurile si (e) aplicarea unui cod de etica si a unor standarde de performanta prin autoreglarea realizata de asociatiile congenerilor (cf. Saunders & Perrigo, 1998: 58).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.