Cristalizarea relatiilor feudale si aparitia primelor formatiuni politice

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Peste societatea bastinasa se suprapun influente diverse, rezultate din stapinirea Imperiului bizantin si a taratului bulgar asupra regiunilor dunarene, din expansiunea spre Dunare a statului de la Kiev, din asezarea pecenegilor pe teritoriul tarii noastre si din patrunderea maghiaAZrilor in Transilvania. Din aceste motive, ca si din cauza naturii izvoarelor -- putine, lacunare si de multe ori con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cristalizarea relatiilor feudale si aparitia primelor formatiuni politice

Peste societatea bastinasa se suprapun influente diverse, rezultate din stapinirea Imperiului bizantin si a taratului bulgar asupra regiunilor dunarene, din expansiunea spre Dunare a statului de la Kiev, din asezarea pecenegilor pe teritoriul tarii noastre si din patrunderea maghiaAZrilor in Transilvania. Din aceste motive, ca si din cauza naturii izvoarelor -- putine, lacunare si de multe ori confuze -- reconstituirea tabloului societatii veacului al X-lea pe teritoriul tarii noastre nu este lipsita de greutati.

Este adevarat ca descoperirile arheologice din anii puterii populare au adus un aport pretios la cunoasterea societatii rominesti in perioada de cristalizare a raporturilor feudale; in scurta perioada de cind interesul lor s-a indreptat si spre aceste epoci, cercetarile arheoAZlogice nu au putut cuprinde, insa, decit o mica parte a teritoriului R.P.R. Cu toate acestea, ele aduc dovezi suficiente pentru a infirma teza, sustinuta de unii istorici burghezi -- atunci cind nu negau cu totul existenta feudalismului la noi -- a intirzierii cu veacuri a aparitiei relatiilor feudale pe teritoriul tarii noastre.

Izvoarele istorice si descoperirile arheologice din ultima vreme -- efectuate in Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania -- oglindesc modul de viata al locuitorilor din aceste tinuturi in secolul al X-lea. in marea lor majoritate, ei traiau in asezari rurale mici, in conditii materiale modeste. Asemenea urme de asezari au fost scoase la lumina fie prin sapaturi sistematice, fie prin descoperiri intimplatoare. Asezari mai mari, cu caracter de tirguri si orase incipiente sau cu caracter militar (cetati), sint atestate mai ales la Dunarea de jos si, citeva, in Transilvania.

Populatia asezarilor rurale si cu caracter orasenesc incepator traia in locuinte semi-ingropate sau construite la suprafata. in regiunile de platforme, dealuri si depresiuni, predominau, probabil, casele din lemn, iar in cele din cimpie locuintele semi-ingropate. Asemenea locuinte s-au descoperit in cursul sapaAZturilor arheologice din ultima vreme in numar destul de mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.