Criptografia in Cyberspace

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.81

nivel: Facultate

Traim astazi o lume in care sute de milioane de calculatoare, deservind utilizatori foarte diversi, sunt interconectate intr-o infrastructura informatica globala, numita de ziaristi si Cyberspace(Spatiul Cibernetic). Specialistii cauta si gasesc, cu o viteza de-a dreptul incredibila, solutii tehnice pentru dezvoltarea capacitatii de comunicatie a calculatoarelor si pentru sporirea calitatii servic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criptografia in Cyberspace

Traim astazi o lume in care sute de milioane de calculatoare, deservind utilizatori foarte diversi, sunt interconectate intr-o infrastructura informatica globala, numita de ziaristi si Cyberspace(Spatiul Cibernetic). Specialistii cauta si gasesc, cu o viteza de-a dreptul incredibila, solutii tehnice pentru dezvoltarea capacitatii de comunicatie a calculatoarelor si pentru sporirea calitatii serviciilor de retea oferite. In acelasi timp societatea se adapteaza din mers noilor tehnologii informatice, invatand sa traiasca in acesta lume noua, dominata de calculatoare si comunicatii intre acestea.

Internet, cea mai ampla retea de retele de calculatoare din lume, care se apreciaza ca are cateva zeci de milioane de utilizatori zilnic, interconectand peste 30 de mii de retele de pe tot globul si peste 2.5 milioane de computere, reprezinta embrionul a ceea ce se cheama information superhighway ("autostrada informatica"). Guvernul federal al SUA investeste in urmatorii 5 ani 400 milioane dolari pentru dezvoltarea succesorului Internet-ului care se va numi (NREN), despre care se spune ca va fi de 100 de ori mai rapid.

Societatea umana a inceput sa transfere pe retele o parte din activitatiile obisnuite, carora comunicatiile aproape instantanee intre puncte situate geografic la mii de kilometri le confera valente superioare. Vorbim astazi de teleconferinte si grupuri de lucru prin retele de calculatoare, grupuri de discutii, ca niste veritabile cluburi, profilate pe cele mai variate domenii de interes, ziare distribuite prin retele, sisteme electronice de plati prin retele, sisteme de transfer de fonduri si de comert prin retele, etc. Toate aceste servicii si inca alte sute de acest fel, au inceput sa fie o realitate a celui mai mare si mai impresionant mediu de comunicatii intre oameni care a devenit Internet-ul.

Retelele de calculatoare sunt structuri deschise, la care se pot conecta un numar mare si uneori necontrolat de calculatoare. Complexitatea arhitecturala si distributia topologica a retelelor conduc la o marire necontrolata a multimii utilizatorilor cu acces nemijlocit la resursele retelei- fisiere, baze de date, rutere etc. de aceea putem vorbi de o vulnerabilitate a retelelor ce se manifesta pe variate planuri.

De aceea un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatilor pe Internet, il constituie securitatea informatiilor. Utilizatorii situati la mari distante trebuiesc bine identificati-in mod tipic prin parole. Din nefericire, sistemele de parole au devenit vulnerabile, atat datorita hacker-ilor care si-au perfectionat metodele cat si datorita alegerii necorespunzatoare a parolelor de catre utilizatori. Nevoia de securitate si de autenticitate, apare la toate nivelele arhitecturale ale retelelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.