Criminologie penitenciara - notiunea - obiectul si scopul

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

In acelasi timp, executarea pedepsei inchisorii prezinta interes si ca factor cu caracter criminologic, doar una din sarcinile acestui proces este prevenirea generala si speciala. Mentionam faptul ca problemelor criminologice vizand executarea pedepsei inchisorii si, in special, problemei combaterii criminalitatii printre detinuti, practic, nu li se acorda nici o atentie.

Criminolo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criminologie penitenciara - notiunea - obiectul si scopul

In acelasi timp, executarea pedepsei inchisorii prezinta interes si ca factor cu caracter criminologic, doar una din sarcinile acestui proces este prevenirea generala si speciala. Mentionam faptul ca problemelor criminologice vizand executarea pedepsei inchisorii si, in special, problemei combaterii criminalitatii printre detinuti, practic, nu li se acorda nici o atentie.

Criminologia (multi o confunda cu criminalistica) are drept obiect de studiu crima ca fenomen social (criminalitatea), legitatile manifestarii si existentei acesteia in societate, cauzele criminalitatii, alti factori ce determina si favorizeaza savarsirea infractiunilor, particularitatile personalitatii infractorilor. Criminologia studiaza, de asemenea, consecintele sociale ale criminalitatii, problemele referitoare la victime, prognozarea criminologica, prevenirea si reactia sociala antiinfractionala.

Aparitia criminologiei ca stiinta a fost dictata de existenta unei necesitati sociale, si anume a necesitatii de a cunoaste ce reprezinta criminalitatea, cum apare ea si evolueaza, ce o determina, cum se poate influenta asupra acestui fenomen pentru a-1 lua sub control si a-i minimiza pericolul social.Studiul efectuat constata ca dezvoltarea criminologiei ca stiinta tine calea elaborarilor teoretice si a recomandarilor cu caracter aplicativ (practic) orientate spre problemele combaterii criminalitatii in general, adica in afara penitenciarelor[2].

In mare parte, concluziile si propunerile teoriei criminologice generale pot fi aplicate efectiv in scopurile combaterii criminalitatii in penitenciare. Specificul criminalitatii din locurile de detentie ne dovedeste insa ca problema combaterii acesteia constituie un aspect criminologic aparte care, la randul sau, cere o fundamentare teoretica respectiva. Acest lucru este determinat si de faptul ca orice aspect practic al combaterii criminalitatii in locurile de detentie poate avea succes in plina dependenta de asigurarea teoretico-stiintifica.

Investigatiile criminologice privind combaterea criminalitatii in penitenciare atesta raportul dintre acest fenomen si complexul de factori obiectivi si subiectivi, determinati de contradictiile proprii executarii pedepsei cu inchisoarea, dependente, la randul lor, de specificul mediului in care se afla detinutii, de existenta in acest mediu a proceselor tenebroase si, de asemenea, al lacunelor in procesul de tratament al detinutilor.

De aceea, combaterea criminalitatii in locurile de detentie presupune o influenta asupra mecanismelor social-psihologice care determina comportamentul infractional. Iata de ce apare necesitatea elaborarii aspectului criminologic in dreptul executional penal, aspect care astazi in teoria si practica din Republica Moldova lipseste.

Totodata, lipsa unei teorii criminologice speciale vizand combaterea criminalitatii in penitenciare influenteaza direct asupra scaderii eficacitatii intregului proces de executare a pedepsei inchisorii. In legatura cu aceasta, in literatura de specialitate a fost promovata ideea cu privire la necesitatea elaborarii unei teorii despre manifestarile criminale care iau nastere in procesul de executare a pedepsei inchisorii[3]. Aceasta teorie speciala (sectoriala) a fost numita:criminopenologie[4].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.