Criminalitatea contra patrimoniului cultural national

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.55

nivel: Facultate

Dupa 1989, situatia de fapt in domeniul protectiei patrimoniului cultural national din Romania a inregistrat o crestere vertiginoasa a criminalitatii.

Din examinarea datelor statistice rezulta ca printre infractiunile cel mai frecvent savarsite contra patrimoniului cultural national sunt: furtul operelor de arta, a bunurilor argheologice si de cult; distrugerea bunurilor culturale m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criminalitatea contra patrimoniului cultural national

Dupa 1989, situatia de fapt in domeniul protectiei patrimoniului cultural national din Romania a inregistrat o crestere vertiginoasa a criminalitatii.

Din examinarea datelor statistice rezulta ca printre infractiunile cel mai frecvent savarsite contra patrimoniului cultural national sunt: furtul operelor de arta, a bunurilor argheologice si de cult; distrugerea bunurilor culturale mobile si imobile; efectuarea de catre persoane fizice neautorizate a unor detectii sau sapaturi in situri arheologice; efectuarea unor operatiuni de export ilegal a bunurilor culturale mobile clasate.

Astfel, numai in perioada 2001 - 2005 au fost comis, in total, 1595 infractiuni reprezentand furturi de bunuri de arta si de cult, distrugeri de bunuri culturale mobile si imobile.

Conform datelor statistice ale structurilor specializate din Politia Romana, in perioada 2001 - 2005 au fost puse sub urmarire generala 3016 bunuri culturale mobile, dintre care au fost recuperate 2436 bunuri.
Analizele de specialitate au relevat ca modurile de operare cel mai frecvent utilizate de infractori sunt: fortarea usilor si a sistemelor de asigurare, spargerea si escaladarea ferestrelor, tauerea grilajelor, utilizarea cheilor potrivite, abaterea atentiei personalului angajat pentru asiguarea securitatii bunurilor culturale .

In semestrul I 2007 erau puse in urmarire internationala 420 bunuri culturale sustrase: 62 de tablouri, 47 de icoane, 12 statuete, 109 carti, 8 bratari dacice din aur, etc. Pe pagina Web a Politiei Romane au fost publicate fotografiile altor 233 bunuri bunuri culturale urmarite.

In urma actiunilor investigative intreprinse de structura de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a fost recuperata, spre exemplu statuia de bronz, reprezentand nud de femeie realizata de un artist francez si sustrasa in anul 2000 din Parcul Herastra.

Frecventa furturilor comise prin efractie este explicata, similar altor state est - europene, prin depozitarea bunurilor culturale in locuinte private, muzee sau lacasuri de cult, carora le lipsesc sistemele de securitate. Alte bunuri culturale au fost sustrase din curtile nepazite ale muzeelor sau din incintele acestora cu concursul unor angajati, adeseori la comanda unor colectionari din Italia, Grmania, Austria sau din tara.

Braconajul arheologic in siturile clasate monument istoric, unele aflate pe lista UNESCO a monumentelor patrimoniului cultural mondial, reprezinta o infractiune care a fost frecvent intalnita in Romania.Faptele erau comise de grupuri specializate, organizate in asociatii infractionale, dotate cu echipamente de detectie performante, autoturisme de teren, mijloace radio de comunicatii, caini de paza si chiar arme .

Obiectivele de interes major pentru braconieri sunt siturile cetatilor dacice si ale castrele romane din zona Muntilor Orastiei, aflate in judetul Hunedoara si Alba, dar si cele din judetul Olt, Teleorman, Tulcea, Constanta, vizate de raiduri ale echipajelor de braconieri care au efectuat detectii apoi sapaturi neautorizate, in perimetrul unor santiere arheologice, de unde au susrtas mii de piese.

Informatiile privind locatiile siturilor arheologice bogate in artefacte pot fi gasite adesori pe situ-ri de Internet care opereaza legal,dar si in cartile de specialitate publicate de cercetatorii care au condus anumite santiere arheologice. Cu ocazia perchezitiilor efectuate la domiciliile si in autoturismele de teren ale membrilor retelei a fost descoperit si ridicat, alaturi de detectoare performante si piese arheologice, un bogat material documentar, constand in harti, monografii, volume de specialitate achizitionate din librarii sau oferite cu dedicatie chiar de specialisti .

Dupa o ancheta laborioasa, in luna ianuarie 2007, organele judiciare au reusit recuperarea si repatrierea, din Franta si S.U.A., a unui lot de 5 bratari spiralice din aur, cu greutatea cuprinsa intre 765-1.167 gr., piese componente ale tezaurelor de bratari dacice din aur sustrase in periada 1999-2001, din situl arheologic "Sarmizegetusa Regia".

O alta bratara a fost recuperata, in luna iunie 2007 de la un membru al unei grupari infrctionale din municipiul Hunedoara, alte trei piese ale tezaurelor fiind repatriate, in august 2007, de la colectionri din Elvetia si S.U.A .

Dupa concluziile formulate de catre specialistii romani "bratarile descoperite in M-tii Orastie, in zona Sarmizegetusei Regia, fac parte din categoria "descoperiri excetionale". De circa 250 ani, de cand se aduna sistematic descoperirile din epoca dacica, pe teritoriul Transivaniei nu au fost scoase la iveala asemeea piese. Pana in acest moment erau cunoscute mai multe tezaure de bratari de argint, de multe ori asociate cu monede antice, cu denari romani republicani, tetradrahme de tip thasian ori dyrrachian su cu vesela de argint.

Aparitia acestor bratari reprezinta una din cele mai importante descoperiri arheologice, facute pe teritoiul tarii noastre in ultimii 200 de ani. Practic, de la descoperirea Tezaurului de la Pietroasele din 1837 si recuperate lui de catre - pe vremea aceea - ministrul de interne Banul Mihalache Ghica, autoritatile romane nu au reusit sa recupereye piese de o asemenea valoare exceptionala [...] Sunt niste piese care, fara indoiala, au facut parte din obiectele aulice, de curte, ale regilor daci" .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.