Criminalistica generala

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Urmele sub forma firelor de par provin din zonele paroase ale corpului, datorita procesului fiziolog al organismului ori din cauza unor actiuni de fortare, taiere, rupere sau smulgere din radacina, cu ajutorul unor instrumente ori nemijlocit, cu mana. Dupa detasare, firele de par se depun pe cele mai variate obiecte: dusumele, canapele, chiuvete, instrumente corp-delict, corpul victimelor etc. In [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criminalistica generala

Urmele sub forma firelor de par provin din zonele paroase ale corpului, datorita procesului fiziolog al organismului ori din cauza unor actiuni de fortare, taiere, rupere sau smulgere din radacina, cu ajutorul unor instrumente ori nemijlocit, cu mana. Dupa detasare, firele de par se depun pe cele mai variate obiecte: dusumele, canapele, chiuvete, instrumente corp-delict, corpul victimelor etc. In camp deschis se gasesc pe pamant, iarba, corpul victimei etc.

Firele de par sunt foarte utile cercetarii criminalistice. Prin examinarea lor in laborator se poate stabili daca firele sunt de par sau de alta natura, de la om sau de la animal, de la un barbat sau o femeie, varsta aproximativa a persoanei, grupa sanguina, reusindu-se in ultima vreme sa se reduca mult sfera persoanelor suspecte pana aproape de identitate. Dupa unii autori prin micropsia clasica studiindu-se comparator firele de par, se poate ajunge pana la identitate adica la precizarea ca "firul de par in litigiu apartine sau nu persoanei de la care s-au recoltat modelele de comparatie", deoarece firele de par au o serie de varietati individuale mostenite privind structura,

dimensiunile, ondulatia, sectiunea, pigmentatia etc. Examinarea firului de par in laboratoarele de specialitate permite identificarea persanei prin stabilirea amprentei A.D.N.Cautarea, fixarea si ridicarea firelor de par de la locul faptei constituie probleme dificile din cauza dimensiunii reduse a acestora. In raport cu specificul infractiunii firele de par se cauta pe anumite obiecte de la locul faptei; in cazul infractiunii de talharie, viol, omor se cauta in mainile victimei, pe hainele acestora, lenjeria de pat etc. Se folosesc lampile portative de raze ultraviolete.

Firele de par descoperite se fixeaza prin descriere in procesul verbal de cercetare la fata locului; fotografiere a locului si in detaliu prin Ridicarea se poate face cu penseta si se depun in eprubete sau borcane separate, cu mentiunea cuvenita. Nu se recomanda folosirea plicurilor din hartie care ar putea distruge microurmele de pe firele de par.
Pentru studiul comparativ se procedeaza la ridicarea de fire de par de la persoanele suspecte, din regiunile anatomice in raport de caracteristicile urmei. Recoltarea se face prin pieptanare, smulgere sau taiere. Examinarea in laborator se realizeaza prin utilizarea mijloacelor tehnice adecvate procedeului aplicat in mod concret.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.