Criminalistica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pentru prima data notiunea de criminalistica a fost folosita de judecatorul de instructie austriac Hans Gross in lucrarea sa "Manualul judecatorului de instructie" publicata in anul 1893, lucrare prin care investigarea faptelor penale este considerata o stiinta.Anterior acestei date activitatea de cercetare a savarsirii infractiunilor cu ajutorul mijloacelor tehnice era denumita "politie tehnica"[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Criminalistica

Pentru prima data notiunea de criminalistica a fost folosita de judecatorul de instructie austriac Hans Gross in lucrarea sa "Manualul judecatorului de instructie" publicata in anul 1893, lucrare prin care investigarea faptelor penale este considerata o stiinta.Anterior acestei date activitatea de cercetare a savarsirii infractiunilor cu ajutorul mijloacelor tehnice era denumita "politie tehnica" sau "politie stiintifica".

Dupa ce in anul 1902 Hans Gross defineste criminalistica drept o "stiinta a starilor de fapt in procesul penal", majoritatea autorilor au adoptat definiri apropiate, mai ample uneori, dar cu preponderenta orientate spre rolul acestei stiinte in cercetarea infractiunilor in faza de urmarire penala: P.F. Ceccaldi "un ansamblu de procedee aplicabile in cercetarea si studiul crimei (in sens larg) pentru a se ajunge la descoperirea ei", I. Ceterchi, I. Demeter "stiinta despre mijloacele (tehnice si tactice) ce urmaresc descoperirea, strangerea si studierea probelor judiciare utilizate in procesul penal, in scopul stabilirii si descoperirii infractiunilor si a celor vinovati, precum si despre masurile de preintampinare a infractiunilor",

I. Mircea "o stiinta care elaboreaza metode tactice si mijloace tehnico-stiintifice de descoperire, cercetare si prevenire a infractiunilor", E. Stancu "o stiinta judiciara, cu caracter autonom si unitar, care insumeaza un ansamblu de cunostiinte despre metodele, mijloacele tehnice si procedeele tactice, destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirii faptelor antisociale" etc.

Criminalistica este perceputa in sens larg, comun, marii majoritati a populatiei, ca o metoda de investigare a faptelor antisociale comise prin mijloace dintre cele mai seducatoare, artistice, o lupta intre bine (anchetatorul) si rau (criminalul, hotul, violatorul, etc.) prezentata mai ales in romane si filme politiste, cu suspans, rezolvari aproape incredibile, descoperiri neasteptate bazate pe un element, in principiu, nesemnificativ, pe o perspicacitate a investigatorului iesita din comun.

Este un ideal care, din pacate, in practica este destul de rar intalnit.Studierea criminalisticii, ca stiinta, de catre viitorii juristi, practicieni ai dreptului ca judecatori, procurori, avocati, politisti etc., este o necesitate; acest studiu trebuie sa conduca la o cunoastere a mijloacelor tehnice de care dispun organele judiciare, a procedeelor tactice care pot fi folosite in ascultarea celor care au comis sau au cunostinta de savarsirea unor fapte penale, in desfasurarea unor activitati de administrare a probelor necesare dovedirii acestor fapte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.