Crimele Bucurestiului comunist

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.13

nivel: Facultate

Sub tacere era trecuta si o sinucidere si nu s-a stiut niciodata ce motive au determinat-o pe Ema Beniuc, sotia poetului Mihai Beniuc sa isi ia viata, pe scriitoarea sexagenara Anisoara Odeanu sau pe sotia fostului ministru al Sanatatii din anii '50 ai secolului trecut, care si-a zburat creierii cu pusca de vanatoare a barbatului sau... In mod paradoxal, uneori literatura a inregistrat, in mod voa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Crimele Bucurestiului comunist

Sub tacere era trecuta si o sinucidere si nu s-a stiut niciodata ce motive au determinat-o pe Ema Beniuc, sotia poetului Mihai Beniuc sa isi ia viata, pe scriitoarea sexagenara Anisoara Odeanu sau pe sotia fostului ministru al Sanatatii din anii '50 ai secolului trecut, care si-a zburat creierii cu pusca de vanatoare a barbatului sau... In mod paradoxal, uneori literatura a inregistrat, in mod voalat sau cifrat, astfel de nenorociri care patrundeau in memoria colectiva exclusiv prin viu grai. Cronica orala a Bucurestilor a tinut pret de decenii loc de ziar.

La inceputul romanului "Intalnire la Judecata de Apoi", cea dintai carte - una cu cheie - pe care Petru Dumitru a tiparit-o indata dupa refugierea sa in Occident, in 1961, apare o femeie docila, lipsita de haz, nesarata precum mancarurile pe care i le gatea cu devotament sotului ei, inalt demnitar comunist, pe numele sau adevarat Miron Constantinescu. Nici scriitorul, nici sotul ei nu aveau cum sa banuiasca pe atunci ca aceasta femeie, devenita personaj de roman, va sfarsi peste un deceniu casapita de propria-i fiica.

Casapita de fiica
Nascut in 1917, Miron Constantinescu a fost unul dintre putinii intelectuali care au activat in firava miscare comunista interbelica, alaturi de Lucretiu Patrascanu, Bellu Silberg, Gogu Radulescu, Alexandru Barladeanu. Desi foarte tanar, indata dupa 23 august 1944, Miron Constantinescu va ajunge in prima linie a conducerii comuniste, detinand la treizeci si ceva de ani functii importante si ajungand concomitent membru in Biroul Politic al Partidului Muncitoresc Roman.

Va fi presedinte al Comitetului de Stat al Planificarii, vice-presedinte al Consiliului de Ministri... Insa din 1955, steaua lui incepe sa decline in ierarhia rosie, iar in 1957 este trecut pe linie moarta, intrucat se raliase cu hrusciovistii Iosif Chisinevski, cu care alcatuia de altfel un tandem, cu Constantin Parvulescu si Dumitru Doncea. Toti acestia dorisera nu atat destalinizarea tarii, infaptuita partial la Moscova si alte cateva tari satelite, cat inlocuirea lui Gheorghiu-Dej din pozitia de prim-secretar al partidului. In consecinta, au fost cu totii marginalizati.

Moartea lui Gheorghiu-Dej, in 1965, apoi "reabilitarile" operate in 1968 de Ceausescu se vor rasfrange si asupra biografiei lui Miron Constantinescu, care va primi, succesiv, cateva posturi, inferioare acelora detinute in anii '50. La inceputul anilor '70 familia lui Miron Constantinescu va fi zguduita de o crima abominabila: fiica sa isi va casapi mama cu un satar sau cu un cutit de bucatarie. Bineinteles ca ziarele n-au scris nimic pe aceasta tema, posturile de radio - doua la numar atunci - nu au suflat o vorba. Insa vestea s-a raspandit.

Au circulat mai multe versiuni: ba ca mama si fiica ar fi avut acelasi amant in persoana unui profesor care o medita pe tanara, iar aceasta descoperind adevarul, ar fi comis bestiala crima care avea sa o trimita pentru tot restul vietii intr-un spital de psihiatrie... Oricum, cronica vorbita a Bucurestiului inregistrase un fapt autentic. In urma cu vreo sase-sapte ani, un ziar relata despre o expozitie de pictura a fiicei lui Miron Constantinescu vernisata intr-un spital psihiatric din judetul Prahova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.