Crima de la teatrul Ford

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asasinul reusise sa se ascunda. Dupa cautari asidue, in noaptea de 25 spre 26 aprilie, a fost descoperit la o ferma izolata. In timpul schimbului de focuri Booth a fost ranit mortal si curand a decedat.
Si iata cum, la 9 mai, tara indurerata, care numai cu cinci zile in urma isi condusese presedintele pe ultimul drum, astepta raspunsul la intrebarea: Cine dirijase mana asasinului John Wil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Crima de la teatrul Ford

Asasinul reusise sa se ascunda. Dupa cautari asidue, in noaptea de 25 spre 26 aprilie, a fost descoperit la o ferma izolata. In timpul schimbului de focuri Booth a fost ranit mortal si curand a decedat.
Si iata cum, la 9 mai, tara indurerata, care numai cu cinci zile in urma isi condusese presedintele pe ultimul drum, astepta raspunsul la intrebarea: Cine dirijase mana asasinului John Wilkes Booth, cine se afla in spatele acestui dandy plin de sange, agent al spionajului sudist?

Istoriografia americana a reprodus multa vreme versiunea oficiala a asasinarii lui Lincoln fara a o pune la indoiala. Situatia s-a schimbat dupa aparitia monografiei "De ce a fost asasinat Lincoln?" (1937). Autorul acestei carti, Otto Eisenschiml(1880-1963), s-a nascut in Austria intr-o familie de americani. Pasionat de istoria razboiului civil din S.U.A., Eisenschiml a sustinut timp de 20 de ani o explicatie proprie a cauzelor care au dus la asasinarea lui Lincoln.
La sfarsitul razboiului civil din S.U.A. (1861-1865), situatia lui Lincoln era destul de dificila.

El se bucura de increderea maselor largi ale americanilor, care se convinsesera ca, presedintele, desi cu multe ezitari si solutii de compromis, mergea in intampinarea nazuintelor poporului. Dar numarul dusmanilor politici ai lui Lincoln nu numai nu se micsora, ci, dimpotriva, crestea. Il urau atat plantatorii sudisti cat si simpatizantii acestora din statele nordice, partizani ai intelegerii cu statele sclavagiste rebele.In acelasi timp, politica lui Lincoln continua sa provoace nemultumirea radicalilor-aripa stanga a propriului sau partid, partidul republican.

Ca presedinte, Lincoln era si comandant suprem al fortelor armate, si de aceea asasinarea lui a fost considerata o crima de competenta tribunalului militar.
In fata tribunalului au aparut opt persoane, acuzate ca, in complicitate cu Jefferson Davis, John Wilkes Booth si alti insi (spioni sudisti care actionau in Canada), au fost implicate in asasinarea lui Lincoln, in atentatul impotriva secretarului de stat William Seward si in planurile de atentat impotriva vicepresedintelui Andrew Johnson si a generalului Ulysses Grant, comandantul fortelor armate ale Statelor Unite.

Vinovatia soldatului sudist de 20 de ani Lewis Paine(Lewis Thornton Powell) n-a starnit nici o indoiala.Acest tanar ursuz, tacut, originar din teritoriile inca slab populate ale Floridei, patrunsese in locuinta secretarului de stat Seward, ii provocase cu un cutit o rana ingrozitoare, care numai dintr-o intamplare nu devenise mortala, incercase sa-l impuste pe fiul lui Seward, pe care-l salvase doar faptul ca pistolul nu luase foc, si in sfarsit , ii schilodise rau de tot pe alti cativa oameni ai casei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.