Cresterea tineretului animal

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.44

nivel: Facultate

Particularitatile cresterii

Cresterea totala īn raport cu vārsta evolueaza dupa o curba īn forma de “S”(figura 8.1.) Viteza absoluta a cresterii, īn perioada prenatala, variaza luānd forma de parabola, iar īn perioada postnatala variatia este diferita, fiind puternic influentata de hrana.

Viteza relativa a cresterii se prezinta grafic ca o hiperbola, iar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea tineretului animal

Particularitatile cresterii

Cresterea totala īn raport cu vārsta evolueaza dupa o curba īn forma de “S”(figura 8.1.) Viteza absoluta a cresterii, īn perioada prenatala, variaza luānd forma de parabola, iar īn perioada postnatala variatia este diferita, fiind puternic influentata de hrana.

Viteza relativa a cresterii se prezinta grafic ca o hiperbola, iar practic aceasta e deviata sub influenta conditiilor de mediu. Intensitatea cresterii dimensiunilor corporale variaza astfel: unele dimensiuni au intensitatea de crestere mare īn perioada prenatala si mai redusa īn cea postnatala, iar altele invers.

De exemplu: dimensiunile de īnaltimi la nastere sunt aproape 1/2 din totalul cresterii, iar dimensiunile de largimi si lungimi cresc īn intensitate dupa nastere. S-a constatat, de asemenea, ca intensitatea cresterii scade īn raport cu vārsta la toate dimensiunile, dar, īn aceeasi perioada de vārsta, intensitatea este diferita la cele trei dimensiuni (dupa Georgescu Gh. si Zavoi I. , 1995, la taurinele de 1 an talia realizeaza 25% din total, iar lungimea fluierului doar 3,6%).

Factorii care influenteaza procesul de crestere
Cunoscānd factorii care influenteaza procesul de crestere si asigurāndu-i īn mod diferentiat, se poate realiza cresterea dirijata a organismelor, se pot determina acele modificari īn crestere care sunt utile.

Factorii care influenteaza procesul de crestere pot fi grupati īn categorii: factori interni (care apartin de individ) si factori externi.
Factorii interni sunt dependenti de baza ereditara pe care noile organisme o mostenesc de la parinti si de care depind limitele īn care se desfasoara procesele de crestere si sunt reprezentati de sistemul neurohormonal, care actioneaza ca un tot unitar.

Sistemul nervos intervine īn procesul de crestere printr-o actiune directa, atāt generala, cāt si locala; el intervine īnsa si indirect, coordonānd activitatea glandelor cu secretie interna. Actiunea directa a sistemului nervos a permis sa se constate ca leziuni ale maduvei spinarii sau ale diferitilor nervi determina stagnarea procesului cresterii īn regiunile subiacente. De asemenea, anumite boli care lezeaza sistemul nervos, ca avitaminozele, ce produc leziuni nervoase, se soldeaza cu tulburari ale procesului de crestere.

Actiunea indirecta a sistemului nervos se explica prin aceea ca el coordoneaza activitatea sistemului endocrin. Glandele cu secretie interna care joaca un rol important īn reglarea cresterii sunt: hipofiza, tiroida, paratiroidele, timusul, glandele sexuale.
Hipofiza influenteaza cresterea atāt prin coordonarea activitatii celorlalte glande cu secretie interna, cāt si prin hormonul de crestere sau hormonul somatotrop, care actioneaza direct.

Extirparea lobului anterior al hipofizei determina stagnarea cresterii, pe cānd administrarea de extrase din lobul anterior al hipofizei determina o intensificare a cresterii. Modificarile īn activitatea hipofizei determina unele anomalii de crestere. Astfel, īn caz de hiperfunctiune se produce anomalia denumita “gigantism”, animalele respective fiind caracterizate prin dimensiuni mult mai mari decāt cele normale; īn caz de hipofunctie, se produce anomalia denumita “nanism”, animalele prezentānd dimensiuni corporale mici, subnormale.

Tiroida are o importanta deosebita īn procesul cresterii. Tiroidectomia experimentala a dovedit oprirea cresterii, īntārzierea activitatii sexuale, īntārzierea osificarii cartilajelor. Tratamentul cu hormoni tiroidieni sau substante antitiroidiene (tiouracil, tiouree, iod caseinat) produce o crestere īn greutate bazata pe depuneri de grasime. Folosirea hormonilor tiroidieni īn cantitate mare duce la pierdere īn greutate, printr-un catabolism marit.

Paratiroidele influenteaza procesul de crestere prin reglarea metabolismului sarurilor minerale, a echilibrului fosfo-calcic.
Timusul, glanda prezenta numai la vārsta tānara, are un rol major īn procesul cresterii. Extirparea timusului determina oprirea cresterii si īncetinirea dezvoltarii glandelor sexuale. Administrarea de extracte de timus intensifica acest proces.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.