Cresterea tineretului animal

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.44

nivel: Facultate

Particularitatile cresterii

Cresterea totala în raport cu vârsta evolueaza dupa o curba în forma de “S”(figura 8.1.) Viteza absoluta a cresterii, în perioada prenatala, variaza luând forma de parabola, iar în perioada postnatala variatia este diferita, fiind puternic influentata de hrana.

Viteza relativa a cresterii se prezinta grafic ca o hiperbola, iar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea tineretului animal

Particularitatile cresterii

Cresterea totala în raport cu vârsta evolueaza dupa o curba în forma de “S”(figura 8.1.) Viteza absoluta a cresterii, în perioada prenatala, variaza luând forma de parabola, iar în perioada postnatala variatia este diferita, fiind puternic influentata de hrana.

Viteza relativa a cresterii se prezinta grafic ca o hiperbola, iar practic aceasta e deviata sub influenta conditiilor de mediu. Intensitatea cresterii dimensiunilor corporale variaza astfel: unele dimensiuni au intensitatea de crestere mare în perioada prenatala si mai redusa în cea postnatala, iar altele invers.

De exemplu: dimensiunile de înaltimi la nastere sunt aproape 1/2 din totalul cresterii, iar dimensiunile de largimi si lungimi cresc în intensitate dupa nastere. S-a constatat, de asemenea, ca intensitatea cresterii scade în raport cu vârsta la toate dimensiunile, dar, în aceeasi perioada de vârsta, intensitatea este diferita la cele trei dimensiuni (dupa Georgescu Gh. si Zavoi I. , 1995, la taurinele de 1 an talia realizeaza 25% din total, iar lungimea fluierului doar 3,6%).

Factorii care influenteaza procesul de crestere
Cunoscând factorii care influenteaza procesul de crestere si asigurându-i în mod diferentiat, se poate realiza cresterea dirijata a organismelor, se pot determina acele modificari în crestere care sunt utile.

Factorii care influenteaza procesul de crestere pot fi grupati în categorii: factori interni (care apartin de individ) si factori externi.
Factorii interni sunt dependenti de baza ereditara pe care noile organisme o mostenesc de la parinti si de care depind limitele în care se desfasoara procesele de crestere si sunt reprezentati de sistemul neurohormonal, care actioneaza ca un tot unitar.

Sistemul nervos intervine în procesul de crestere printr-o actiune directa, atât generala, cât si locala; el intervine însa si indirect, coordonând activitatea glandelor cu secretie interna. Actiunea directa a sistemului nervos a permis sa se constate ca leziuni ale maduvei spinarii sau ale diferitilor nervi determina stagnarea procesului cresterii în regiunile subiacente. De asemenea, anumite boli care lezeaza sistemul nervos, ca avitaminozele, ce produc leziuni nervoase, se soldeaza cu tulburari ale procesului de crestere.

Actiunea indirecta a sistemului nervos se explica prin aceea ca el coordoneaza activitatea sistemului endocrin. Glandele cu secretie interna care joaca un rol important în reglarea cresterii sunt: hipofiza, tiroida, paratiroidele, timusul, glandele sexuale.
Hipofiza influenteaza cresterea atât prin coordonarea activitatii celorlalte glande cu secretie interna, cât si prin hormonul de crestere sau hormonul somatotrop, care actioneaza direct.

Extirparea lobului anterior al hipofizei determina stagnarea cresterii, pe când administrarea de extrase din lobul anterior al hipofizei determina o intensificare a cresterii. Modificarile în activitatea hipofizei determina unele anomalii de crestere. Astfel, în caz de hiperfunctiune se produce anomalia denumita “gigantism”, animalele respective fiind caracterizate prin dimensiuni mult mai mari decât cele normale; în caz de hipofunctie, se produce anomalia denumita “nanism”, animalele prezentând dimensiuni corporale mici, subnormale.

Tiroida are o importanta deosebita în procesul cresterii. Tiroidectomia experimentala a dovedit oprirea cresterii, întârzierea activitatii sexuale, întârzierea osificarii cartilajelor. Tratamentul cu hormoni tiroidieni sau substante antitiroidiene (tiouracil, tiouree, iod caseinat) produce o crestere în greutate bazata pe depuneri de grasime. Folosirea hormonilor tiroidieni în cantitate mare duce la pierdere în greutate, printr-un catabolism marit.

Paratiroidele influenteaza procesul de crestere prin reglarea metabolismului sarurilor minerale, a echilibrului fosfo-calcic.
Timusul, glanda prezenta numai la vârsta tânara, are un rol major în procesul cresterii. Extirparea timusului determina oprirea cresterii si încetinirea dezvoltarii glandelor sexuale. Administrarea de extracte de timus intensifica acest proces.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.