Cresterea responsabilitatii fata de mediu

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.30

nivel: Facultate

Referat despre Cresterea responsabilitatii fata de mediu
Asigurarea unei calitati corespunzatoare a mediului, protejarea lui - ca necesitate a supravietuirii si progresului - reprezinta o problema de interes major si de certa actualitate pentru evolutia sociala. In acest sens, se impune pastrarea calitatii mediului prin diminuarea efectelor negative ale activitatii umane cu implicatii asupr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea responsabilitatii fata de mediu

Referat despre Cresterea responsabilitatii fata de mediu
Asigurarea unei calitati corespunzatoare a mediului, protejarea lui - ca necesitate a supravietuirii si progresului - reprezinta o problema de interes major si de certa actualitate pentru evolutia sociala. In acest sens, se impune pastrarea calitatii mediului prin diminuarea efectelor negative ale activitatii umane cu implicatii asupra acestuia.
Poluarea si diminuarea drastica a resurselor de materii prime regenerabile, in cantitati si ritmuri ce depasesc posibilitatile de refacere pe cale naturala, au produs dezechilibre serioase ecosistemului planetar (EEA, 2006).

Cercetarile amanuntite legate de calitatea mediului, de diminuarea surselor de poluare s-au concretizat intr-un ansamblu de actiuni si masuri care prevad:
- cunoasterea temeinica a mediului, a interactiunii dintre sistemul economic si sistemele naturale, cu consecintele de rigoare;
- utilizarea rationala si cu maximum de economicitate a resurselor naturale;
- prevenirea si combaterea degradarii mediului provocata de om, dar si din cauze naturale;
- armonizarea intereselor imediate si de perspectiva ale societatii in ansamblu sau a agentilor economici privind utilizarea factorilor de mediu.

1.3. Politici de mediu
Politicile de mediu au cunoscut doua etape in evolutia lor (Calin, 2007). Prima etapa avea ca obiectiv solutionarea unor probleme legate de contaminarea aerului, a apei, tratar a deseurilor solide urbane si conservarea spatiilor naturale, punand accent pe principiul poluator-platitor, actiunile corective fiind prioritare celor preventive.
Cea de-a doua etapa a politicilor de mediu, inceputa spre sfarsitul anilor '70, aduce o noua filosofie conceputa in jurul notiunii de dezvoltare durabila. Politicile de mediu devin preponderent anticipative, implicand intr-o masura sporita societatea civila.

Totodata, se evidentiaza tendinte de globalizare si de integrare in sistemul politicilor social-economice. Astfel, se incearca armonizarea orizonturilor timpului economic cu cele ale timpului biologic, ecologic, trecandu-se la o abordare sistemica a economiei si mediului.
Integrarea politicilor de mediu in cele economice implica constrangeri si oportunitati atat in politicile economice, cat si in cele de mediu.
Inovarea tehnologica are un rol capital in procesul de integrare a mediului si economiei. Amploarea problemelor de mediu sugereaza ca progresele tehnologice nu vor fi de ajuns pentru rezolvarea noilor provocari la care guvernele vor trebui sa faca fata.

Conform Raportului Eurobarometru publicat in martie 2008, mai mult de doua treimi dintre cetatenii europeni prefera ca deciziile in materie de politica a mediului sa fie luate la nivelul Uniunii Europene (Eurobarometru, 2008). Potrivit sondajului, cetatenii europeni sunt din ce in ce mai constienti de rolul pe care il joaca mediul inconjurator in viata de zi cu zi. Mai mult de 95% dintre cetatenii europeni sunt de parere ca protectia mediului este importanta. Aproximativ 80% sustin
ca mediul le influenteaza calitatea vietii si afirma ca, prin eforturile proprii, pot sa contribuie la protejarea acestuia.

De asemenea, este relevat faptul ca schimbarile climatice ocupa primul loc pe lista preocuparilor ecologice ale cetatenilor, urmate de poluare si de dezastrele provocate de om. Majoritatea coplesitoare a europenilor considera ca UE ar trebui sa faca mai mult pentru mediu, iar deciziile care privesc mediul inconjurator ar trebui luate la nivel
european, fiind necesara o legislatie armonizata la nivel european si, de asemenea, considera ca Uniunea ar trebui sa ajute si alte state sa-si imbunatateasca standardele de mediu.

1.4. Protectia mediului si cresterea economica
Protectia mediului devine un sector distinct in economia societatii omenesti, preocuparile in acest domeniu vizand orice latura a activitatii umane (Klaver et al., 1999). Cresterea economica actuala, alimentata de progresul stiintific si tehnic, este distructiva pentru mediu si aduce riscuri crescute omenirii. Relatia dintre cresterea
economica si calitatea vietii dezvolta ideea ca este important de stiut ce tip de crestere trebuie promovat.

O crestere economica puternica antreneaza o presiune crescuta asupra mediului, avand efecte negative prin deseuri, emisii poluante, transformarea spatiului public. Pe de alta parte, cresterea economica are efecte pozitive chiar si asupra mediului, permitand alocarea de mijloace financiare pentru implementarea politicilor de mediu,
accelerarea progresului tehnic, favorizarea nivelului de trai, a confortului si a educatiei.

De multe ori insa, masurile de protectie a mediului provoaca efecte
contradictorii - de exemplu, daca reglementarile in domeniu nu prevad termene de adoptare rezonabile pentru firme, legea nu se respecta. Odata ce procedurile sunt clar definite, intreprinderile isi adapteaza progresiv aparatul productiv, iar investitiile alocate mediului pot deveni un factor de crestere economica (Borzel, 2007).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.