Cresterea numarului populatiei in perioada moderna

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.67

nivel: Liceu

3). Evoluția Populației.

În prezent, populația Terrei a depășit 6 mlrd locuitori (octombrie 1999), cifră obținută prin însumarea populației țărilor lumii și a teritoriilor dependente.
1) Fără Rusia (17 000 000 km2, 11,8% din uscatul planetar ;
150 000 000 loc., 2,6% din populația mondială; densitatea populației:8,8).
2) Țările Asiei fără ex URSS (285 mil. lo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea numarului populatiei in perioada moderna

3). Evoluția Populației.

În prezent, populația Terrei a depășit 6 mlrd locuitori (octombrie 1999), cifră obținută prin însumarea populației țărilor lumii și a teritoriilor dependente.
1) Fără Rusia (17 000 000 km2, 11,8% din uscatul planetar ;
150 000 000 loc., 2,6% din populația mondială; densitatea populației:8,8).
2) Țările Asiei fără ex URSS (285 mil. loc.).
Sursa: Images économiques du monde, 1998.
Se preconizează, în continuare, o creștere a populației planetei care ar urma să se stabilizeze, la cifra de 12 miliarde de locuitori, abia la mijlocul secolului al XXI-lea.

Europa și ex.URSS în 1996.
Pentru anii 1650, 1750, 1850 și 1900 populația părții europene este inclusă în Europa, iar cea a părții asiatice la Asia.
În concluzie, dacă ne gândim la faptul că, la mijlocul secolului trecut, Terra adăpostea doar un mlrd și ceva de oameni și că astăzi "suportă" de patru ori mai mulți, vom realiza de ce se vorbește atât de intens de "explozia demografică". Omenirii i-a trebuit o jumătate de milion de ani - dacă nu mai mult - pentru a atinge primul miliard de locuitori și numai cu ceva mai mult de un secol pentru a se apropia de al șaselea.

În prezent, rata de creștere a populației mondiale s-a redus față de perioadele anterioare (1,64% în anii 1993-1995 față de 2,04% în intervalul 1965-1970 și 1,85% în întreaga perioadă 1950-1990) și, potrivit proiectărilor demografice ale O.N.U.,v-a continua să se micșoreze, ajungând cu ceva mai puțin de 1% în anii 2020-2025.Cu toate acestea, în viitor sporul anual v-a fi, totuși, ridicat (75-80 mln loc/an), datorită uriașului potențial de creștere acumulat de omenire.
În ultimele secole sporul natural anual a crescut de la 3 mln de loc în 1750 la 7 mln în 850, apoi 45 mln în 1950 și 85 - 90 mln în anii 1990 - 1995 (chiar 93 de mln în 1993).

Ritmul de creștere a populației nu este uniform pe întreaga planetă, cunoscând de fapt mari diferențieri pe regiuni geografice. Astfel, în perioada 1980-1985, față de valoarea medie, care a fost de 1,7%, s-au înregistrat valori mai ridicate în Africa (2,9%), America Latină (2,3%) și Asia de Sud (2,2%) și mai scăzute în Oceania (1,5%), C.S.I. (1%), America de Nord (0,9%) și mai ales în Europa (0,3%). În perioada 1990-1995 indicele creșterii populației a înregistrat valoarea de 1,6%.

4).Repartiția geografică a populației.

Repartiția geografică a populației pe suprafața planetei este condiționată de mai mulți factori: condițiile fizico-geografice (relief, climă, hidrografie, resurse naturale etc.), nivelul de dezvoltare social-economică, condițiile istorice, caracteristicile demografice etc. În funcție de modul în care acești factori au influențat și influențează pe întreaga planetă răspândirea populației, s-au conturat zone având o concentrare puternică și zone slab populate. Diferențieri există atât pe mari regiuni geografice (continente), cât și în cadrul acestora.

Astfel, Asia, care ocupă mai puțin de o cincime din suprafața uscatului planetar (fără partea asiatică a Comunității Statelor Independente), deține aproape trei cincimi din populația planetei, în timp ce Africa, a cărei întindere reprezintă aproape o pătrime din suprafața uscatului, concentrează doar 1/7 din populația Terrei.

În prezent ambele continente se înscriu în rândul regiunilor geografice cu o rată ridicată de creștere a populației, dar, în trecut, au cunoscut condiții social-istorice în bună măsură diferite care, în cazul Africii, au determinat stagnarea sau chiar scăderea creșterii demografice (în primul rând datorită sclavilor negri trimiși în America). Un caz aparte este Antarctica, continent care deține aproape o zecime din suprafața uscatului planetar dar este, practic, nelocuit (exceptând personalul stațiunilor de cercetări științifice), factorul restrictiv determinant fiind reprezentat de condițiile naturale vitrege.
O imagine sugestivă privind resursele demografice oferă compararea populației țărilor.

Din tabelul de mai sus reiese o puternică, mare, concentrare a populației într-un număr restrâns de țări. Numai cele zece state cele mai populate ale planetei concentrează trei cincimi din populația Terrei, celorlalte peste 180 de țări, plus teritoriile dependente și neautonome, revenindu-le doar două cincimi. Ca o expresie a concentrării populației este și mai semnificativ faptul că numai două țări, China și India, concentrează aproape două cincimi din întreaga populație a globului pământesc.

Se poate constata că dintre cele 10 țări cu o populație de peste 100 milioane de locuitori, doar trei (S.U.A., Japonia, Federația Rusă) nu fac parte din categoria țărilor în dezvoltare. De altfel și din cel de al doilea grup de țări populate (între 50 și 100 milioane de locuitori), cu excepția Germaniei (80 mil.), Italiei, Regatului Unit, Franței (fiecare având aproape 60 mil.) și Ucrainei (peste 50 mil.loc.), celelalte sunt țări în dezvoltare: Mexic (circa 95 mil.loc.), Vietnam, Filipine (peste 70 mil.loc.), Iran, Turcia, Egipt, Thailanda (peste 60 mil.loc.), Ethiopia (peste 50 mln loc).

Între anii 1980-1990,populația din SUA a crescut cu peste o treime.O parte a acestei cresteri,înregistrată în recensămîntul din 1990,s-a datorat migrării populației din orașele nordice americane,industrializate și suprapopulate,către regiunea mai călduroasă,numită -” Sun Belt”

La începutul anilor 1990,aproximativ jumătate din cele 5,4 mlrd de locuitori trăiau pe doar 5% din uscatul globului.
Aproximativ 30% din populația globului este concentrată în Asia de Sud și de Sud-Est,incluzînd India,Indonezia și Pakistan,alte 25%-în Asia de Est,printre care China și Japonia.Alte concentrări masive de populație există în America de Nord și în Europa.Aici populația este imensă.Standartul lor ridcat de viață contrastează cu cel al populației Asiei-excluzînd Japonia-în principal rurală și dependența de agricultură.Concentrări mai mici ale populației pot fi intîlnite in sud-estulAustraliei,sud-estul Americii de Sud,coasta vestică a Americii de Nord și în unele zone ale vestului Mijlociu din America de Nord.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.