Cresterea, multiplicarea si supravietuirea microorganismelor

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.87

nivel: Liceu

La microorganismele multicelulare cresterea se realizeaza la fiecare celula in parte, iar adaugarea de noi constituienti celulari apare la tot sistemul biologic. Aceasta crestere este determinata genetic in conditii normale si se realizeaza pana la maturitatea deplina si echilibrata a sistemului biologic. La microorganismele unicelulare s-a constatat ca are loc o crestere inegala a suprafetei (la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea, multiplicarea si supravietuirea microorganismelor

La microorganismele multicelulare cresterea se realizeaza la fiecare celula in parte, iar adaugarea de noi constituienti celulari apare la tot sistemul biologic. Aceasta crestere este determinata genetic in conditii normale si se realizeaza pana la maturitatea deplina si echilibrata a sistemului biologic. La microorganismele unicelulare s-a constatat ca are loc o crestere inegala a suprafetei (la patrat) comparativ cu volumul (la cub). In cazul in care dezechilibrul dintre suprafata celulara si volumul acesteia este maxim, apare momoentul critic in care cresterea inceteaza si are loc apoi diviziunea celulara.

Prin diviziune se restabileste raportul, in limitele echilibrate, intre suprafata si volum. In urma diviziunii are loc multiplicarea microorganismelor si restabilirea echilibrului normal (suprafata/volum). Multiplicarea se realizeaza prin diviziune directa (diviziune simpla sau binara), prin inmugurire, prin fragmentare sau prin formarea unui tip special de spori de propagare (dispersie). Prin multiplicare sporeste numarul de microorganisme. Multiplicarea prin diviziune simpla este foarte raspandita la bacterii, alge, protozoare si la unele ciuperci (fungi).

Prin diviziune binara sau sciziparitate celula matura se separa in doua celule identice. La microorganismele unicelulare cilindrice sau spiralate diviziunea are loc intr-un plan transversal, perpendicular ped axul mare al celulei (numai la unii spirili se produce longitudinal). Celulele sferice sau ovoide se divid dupa unul, doua sau trei planuri perpendiculare succesive, fapt care determina si gruparea celulelor.

In perioada dintre doua diviziuni consecutive (ciclul celular) toti constituientii celulari, inclusiv ADN-ul se dubleaza. Cele doua mase nucleare se separa una de alta, iar cele doua jumatati ale celulei mama sunt impartite printr-un sept transversal in doua celule noi, care apoi se despart una de cealalta. Aceasta diviziune se realizeaza printr-o succesiune complexa de etape si este un proces cu precizie, reglat si coordonat genetic.

In procesul de diviziune intervin numeroase gene care coordoneaza, atat succesiunea, cat si durata etapelor. In prima etapa a diviziunii celula se pregateste printr-o usoara alungire. In etapa urmatoare are loc replicarea materialului nuclear si sinteza proteinelor (structurale si enzimatice) solicitate de aceasta diviziune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.