Cresterea eficientei didactice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Bineinteles ca nu trebuie neglijat aspectul evaluarii, ca toate componentele procesului instructiv-educativ. Pentru ca procesul didactic sa fie cat mai eficient, este necesar ca evaluarea sa se realizeze corespunzator. M-as referi la modul in care este proiectata, la centrarea pe competente si nu pe cunostinte, la ritmicitatea realizarii ei, la identificarea celor mai bune modalitati de evaluare p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea eficientei didactice

Bineinteles ca nu trebuie neglijat aspectul evaluarii, ca toate componentele procesului instructiv-educativ. Pentru ca procesul didactic sa fie cat mai eficient, este necesar ca evaluarea sa se realizeze corespunzator. M-as referi la modul in care este proiectata, la centrarea pe competente si nu pe cunostinte, la ritmicitatea realizarii ei, la identificarea celor mai bune modalitati de evaluare pentru obiectivele stabilite si pentru colectivul careia i se adreseaza.

Consider ca este foarte important ca elevul sa primeasca in cel mai scurt timp posibil rezultatul evaluarilor pe care le-a sustinut pentru a constientiza masura in care munca sa a avut succes. In plus, numai in acest fel se pot aplica masurile ameliorative cele mai potrivite pentru ca activitatile de invatare ulterioare sa aiba eficienta. Spre exemplu, un elev considera ca a invatat foarte bine ecuatiile de gradul I si sustine o proba de evaluare care urmareste acest obiectiv. In urma evaluarii, se constata ca nu a inteles corect aceste notiuni si nu stie sa le aplice.

Profesorul poate aplica anumite masuri de ameliorare, astfel ca situatia se remediaza in timp util si elevul va putea continua procesul de invatare, asimiland corespunzator ecuatia de gradul II. Daca rezultatul evaluarii ar fi venit tarziu, neclaritatile existente privind tema mentionata nu ar fi fost cunoscute, iar elevul ar fi avut dificultati in intelegerea ecuatiei de gradul II, iar remedierea situatiei ar fi fost mult mai dificila.

Nu trebuie sa pierdem din vedere ca elevii trebuie sa primeasca un feedback nu doar prin note, respectiv calificative. Aprecierile verbale pe durata activitatii, limbajul atat verbal cat si nonverbal si paraverbal sunt menite sa ofere feedback elevilor, motivandu-i pe acestia in procesul de invatare.Cat despre aspectul motivational pe care l-am mentionat mai sus, el este esential, factor indispensabil pentru eficienta invatarii. Se stie ca motivatia se formeaza mai ales pe parcursul invatarii, iar cel care are rolul cheie in acest proces este cadrul didactic. Deci, asupra acestui aspect trebuie actionat continuu, fara motivatie randamentul procesului didactic fiind minim sau nul.

In ceea ce priveste evaluarea, as adauga ca este benefic, pentru randamentul procesului de evaluare si pentru focusarea elevilor in activitatea de evaluare, ca acestia sa cunoasca obiectivele de evaluare, criteriile de evaluare, standardele de performanta si punctajul acordat fiecarui item.Nu m-am referit la tratarea diferentiata a elevilor, la individualizarea invatarii, la intocmirea unui parcurs de invatare individual, pornind de la nivelul la care elevul se situeaza in momentul evaluarii initiale si as vrea sa mentionez importanta dovedita acestui fapt.

Nu se poate realiza progresul la invatatura daca toti elevii ar fi supusi aceluiasi demers didactic, gandit doar pentru a parcurge materia si nu pentru a urmari binele elevului, progresul acestuia!O modalitate de cresterea eficientei procesului didactic o reprezinta si folosirea unor strategii didactice cat mai variate, a unor forme de organizare a activitatii menite sa tina treaz permanent interesul elevului si participarea acestuia la activitatile de invatare cat mai activa. Foarte importanta pentru eficienta procesului de invatamant este selectarea metodelor cele mai potrivite pentru continutul invatarii, pentru clasa de elevi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.