Cresterea economica si dezvoltarea durabila

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Surprinderea coninutului dezvolt[rii economice @n general, are loc @n primul r`nd prin definirea sa. Concret este vorba de "o mi]care complex[, orientat[, cu caracter ireversibil, desf[]urat[ @n ansamblu ]i @n final pe o linie ascendent[, de la inferior la superior, de la vechi la nou. Ea se realizeaz[ ca o succesiune nesf`r]it[ a schimb[rilor, acumul[rilor cantitative ]i a transform[rilor, saltur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cresterea economica si dezvoltarea durabila

Surprinderea coninutului dezvolt[rii economice @n general, are loc @n primul r`nd prin definirea sa. Concret este vorba de "o mi]care complex[, orientat[, cu caracter ireversibil, desf[]urat[ @n ansamblu ]i @n final pe o linie ascendent[, de la inferior la superior, de la vechi la nou. Ea se realizeaz[ ca o succesiune nesf`r]it[ a schimb[rilor, acumul[rilor cantitative ]i a transform[rilor, salturilor calitative, a evoluiei ]i revoluiei, a progresului ]i regresului, care alc[tuiesc laturi, aspecte inseparabile ale dezvolt[rii, af`ndu-se @ntr-o unitate indisolubil[. Izvorul ei @l formeaz[ unitatea ]i lupta contrariilor". (1)

In perioada ultimilor decenii reg[sim o delimitare @ntre conceptul de cre]tere ]i cel de dezvoltare economic[, respectiv @ntre teoria cre]terii economice ]i teoria dezvolt[rii economice.#n timp ce cre]terea economic[ este specific[ [rilor Nordului, cea a dezvolt[rii economice, [rilor Sudului. Cele dou[ concepte ]i teorii au element comun cre]terea cantitativ[ a produciei de bunuri materiale ]i servicii, iar deosebirile sunt de ordin calitativ, de modul cum au loc evoluiile concrete, implic`nd sau nu schimb[ri @n structura economic[ ]i social[.

Dezvoltarea, @nseamn[ deci un evantai mai larg de probleme, un coninut mai bogat, mai divers. "Dezvoltarea ... dup[ aprecierile lui Rafael Caldera nu @nseamn[ numai indus-trializare. Dezvoltarea nu @nseamn[ nici numai cre]terea avuiei economice, cre]terea cifrelor referitoare la producie, ci trebuie s[ fie ceva mai mult, pentru a obine afirmarea deplin[ a personalit[ii umane. De aceea, dezvoltarea trebuie s[ se refere la om @n @ntregul s[u - spirit ]i materie - ]i la toi oamenii, nu numai la un grup, ci la @ntreaga societate". (2) Include cu alte cuvinte schimb[ri importante @n economie, @n mecanismele economice, structurile instituionale, comportamentul social, inclusiv @n raportul om-natur[. Dezvoltarea, ca ]i cre]terea economic[ de altfel trebuie s[ se refere la om, sub toate aspectele sale (3).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.