Crepusculul zeilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.53

nivel: Facultate

Nu te puteai numi crestin daca nu impartaseai doctrinele Vechiului Testament privind geneza lumii si natura omului: Dumnezeu isi incepuse opera cosmogonica faurind materia si si-a desavarsit-o faurind omul, corporal, sexuat si liber, dupa chipul si asemanarea Creatorului sau. Altfel zis, omul a fost creat cu virtualitatile unui zeu.

"Istoria" este durata temporala, in timpul careia [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Crepusculul zeilor

Nu te puteai numi crestin daca nu impartaseai doctrinele Vechiului Testament privind geneza lumii si natura omului: Dumnezeu isi incepuse opera cosmogonica faurind materia si si-a desavarsit-o faurind omul, corporal, sexuat si liber, dupa chipul si asemanarea Creatorului sau. Altfel zis, omul a fost creat cu virtualitatile unui zeu.

"Istoria" este durata temporala, in timpul careia omul invata sa-si practice libertatea si sa se sfinteasca pe sine, de fapt, sa-si faca ucenicia in calitatea sa de zeu1. Caci telul Creatiei este o omenire sanctificata. Aceasta explica importanta temporalitatii si a istoriei si rolul hotarator al libertatii umane; caci omul nu poate fi facut zeu impotriva vointei lui.

Aceste conceptii au fost adoptate de crestinism. Sfantul Pavel exalta renasterea asigurata de Hristos: "Daca cineva este in Hristos, este faptura noua" (//Corinteni, 5: 17); nici circumcizia, nici incircumcizia nu conteaza, ci e vorba de a fi "o faptura noua" (Galateni, 6: 15), "un om nou sau o Omenire noua" (Efeseni, 2: 15). Dupa cum scrie Claude Tresmontant, "nu este vorba, in aceasta perspectiva , de o reintoarcere la conditia noastra anterioara, primitiva, ca in mitul gnostic, ci, dimpotriva, de a tinde, fara a privi in urma, spre ceea ce este inainte, spre creatia care vine si se face.

Crestinismul nu este o doctrina a reintoarcerii, ca gnosa sau neoplatonismul, ci o^doctrina a creatiei"2.in mod paradoxal, in ciuda intarzierii parousiei si a agravarii persecutiilor, crestinismul face figura de "religie optimista". Teologia elaborata impotriva gnosticilor glorifica Creatia, binecuvanteaza Viata, accepta istoria, chiar cand aceasta se reduce la spaima. Ca si R. Yochanan ben Zaceai, care a asigurat, in scoala lui de la Yabna, continuitatea iudaismului, Biserica privea viitorul cu nadejde si incredere. Desigur, vom vedea indata, anumite atitudini tradand refuzul vietii (ascetism, monahism, elogiul fecioriei etc.) sunt acceptate si uneori exaltate in diferite Biserici.

Totusi, intr-o epoca dominata de disperare si caracterizata de filosofii aproape la fel .Urmarim interpretarea admirabilului exeget al gandirii ebraice care este Claude Tresmontant; vezi La metaphysique du christianisme, pp. 53 sq. si al sau Essai sur la pensee hebraique, cap. I-II.2 Cf. La metaphysique du christiunisme, p. 71. E semnificativ ca Parintii urmasera in general principiile iudaismului normativ, ignorand speculatiile evreiesti de tip gnostic.

Crepusculul zeilor
de anticosmice si pesimiste3 ca si acelea ale gnosticilor, teologia si praxisul Bisericii se disting prin echilibrul lor.Pentru Parinti, ortodoxia era strans legata de succesiunea apostolica: Apostolii primisera invatatura direct de la Hristos si o transmisesera episcopilor si succesorilor lor4, in ceea ce priveste cauza ereziilor, Irineu si Hippolytos o gasesc in contaminarea Scripturii de spiritul filosofici grecesti.

Aceasta teza a fost criticata, in 1934, de Walter Bauer5. Savantul german observa, mai intai, ca opozitia ortodoxie-erezie se precizeaza destul de tarziu, la inceputul secolului al II-lea. Crestinismul primitiv era destul de complex si propunea expresii multiple si variate, in fond, primele forme crestine erau mai aproape de acelea care au fost considerate mai tarziu drept eretice. Walter Bauer ajunge la concluzia ca trei mari centre crestine -- Edessa, Alexandria, Asia Mica -- erau eretice in primele doua secole; ortodoxia nu a fost introdusa decat mai tarziu.

Singurul centru ortodox de la inceput a fost Roma. Prin urmare, victoria ortodoxiei in Antichitate se confunda cu victoria crestinismului roman. "Astfel, intr-un crestinism primitiv cu forme mobile si multiple, cu tendinte diverse si adesea opuse, Roma a reusit sa fixeze o forma particulara care a luat numele de ortodoxie pentru ca ea a reusit sa se impuna si fata de care celelalte tendinte vor fi calificate drept eretice"6.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.