Creditul si sistemul bancar in economia contemporana

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In literatura de specialitate creditul e definit ca un schimb sau tranzactie, care consta in transferarea temporara a folosirii bogatiei. Esenta creditului se refera la dreptul de a se folosi de ceva, in cele mai multe cazuri bani, al caror titlu economic final apartine altei persoane.Din punct de vedere economic creditul exprima relatii de repartitie a unei parti din produsul national brut sau di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Creditul si sistemul bancar in economia contemporana

In literatura de specialitate creditul e definit ca un schimb sau tranzactie, care consta in transferarea temporara a folosirii bogatiei. Esenta creditului se refera la dreptul de a se folosi de ceva, in cele mai multe cazuri bani, al caror titlu economic final apartine altei persoane.Din punct de vedere economic creditul exprima relatii de repartitie a unei parti din produsul national brut sau din venitul national, in vederea satisfacerii unei anumite nevoi de capital.

Avantajul creditului este ca el indeplineste o functie de capital. Din acest punct de vedere, bunurile sunt intrebuintate de debitor in mod eficient la crearea unui surplus, peste acea parte a produsului, care este necesara pentru plata folosintei imprumutului. Surplusul poate fi considerat ca fiind echivalentul unei sporiri a capitalului.
Necesitatea creditului este de natura obiectiva, in sensul ca produsul reproductiei sociale si desfasurarea acesteia determina in ultima instanta, manifestarea relatiilor de credit.

In cadrul acestui proces, iau nastere atat cereri suplimentare de capital, care nu au alte posibilitati de satisfacere decat prin credit, cat si resurse disponibile de capital, societatii in ansamblul sau nefiindu-i indiferent modul de folosire a acestor disponibilitati de capital.Rolul creditului este concretizat in rezultatele obtinute in economie prin manifestarea relatiilor de credit sau in contributia creditului la realizarea anumitor obiective de politica economica.

Creditul bancar cuprinde o sfera larga de raporturi angajand modalitati diferite, pe termen scurt si termen mediu si lung, privind operatii bazate pe inscrisuri sau fara, garantate, in fiecare caz in parte sau in cadrul unui acord general.In raporturile de credit cu banca se pot angaja si persoane care in acest cadru nu au calitatea de agent economic.

Raporturile de credit ale intreprinderii cu bancile sunt de regula reciproce. Pe de o alta parte intreprinderea avand conturi deschise la banci formeaza depozite care pot fi folosite de catre aceasta ca resurse. Pe de alta parte, bancile acorda credite intreprinderilor pentru nevoile lor de productie curente sau cu recuperare ulterioara pentru investitii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.