Creditul si dobanda

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.73

nivel: Facultate

I.2.ELEMENTELE PRINCIPALE ALE CREDITULUI

1.Subiectele raportului de credit sunt:debitorul,creditorul care prezinta o mare diversitate din punct de vedere al structurii socio-economice, al motivelor creditarii al duratei angajarii sale.In general subiectele raportului de credit sunt bancile, pe de alta parte in calitate de creditori si populatia, agentii economici si statul in calita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Creditul si dobanda

I.2.ELEMENTELE PRINCIPALE ALE CREDITULUI

1.Subiectele raportului de credit sunt:debitorul,creditorul care prezinta o mare diversitate din punct de vedere al structurii socio-economice, al motivelor creditarii al duratei angajarii sale.In general subiectele raportului de credit sunt bancile, pe de alta parte in calitate de creditori si populatia, agentii economici si statul in calitate de debitor.

2.Promisiunea de rambursare este elementul principal al raportului de credit.Presupune riscuri si necesita adesea garantii.Garantiile pot fi reale sau personale.Cele reale cuprind retinerea, gajul, ipoteca, privilegiu, un bun corporal, proprietate a debitorului atat timp cat n-a fost achitat integral.Pentru acesta bunul trebuie sa aiba legatura cu creanta iar creanta trebuie sa fie certa si exigibil.

Gajarea este actul prin care debitorul remite creditorului un bun in garantia creditului (gajul).Gajarea poate avea loc cu sau fara deposedare.

Ipoteca este actul prin care debitorul acorda creditorului dreptul asupra unui imobil in cazul neachitarii datoriei de catre debitor.
Privilegiul este dreptul conferit prin lege unor creditori de a avea prioritate in a fi platiti atunci cand dispun de o garantie asupra unor parti sau asupra totalizarii patrimoniului debitorului.Creditul privilegiat dispune de dreptul de preferinta si urmarire.
Garantia personala este angajamentul luat de o terta,persoana de a plati (girant) in cazul in care debitorul este in incapacitate.

Trebuie subliniat ca in caz de necesitate transferarea garantiei in bani(mai ales la garantile nete) presupun pentru creditor cheltuieli si eforturi suplimentare.

3.Termenul de rambursare, are durate foarte variate de la termene foarte scurte pana la termene de peste 50 de ani pentru constructiile de locuinte .Creditul cu scadenta de sub 1 an este credit pe termen scurt, cel cu scadenta intre 1-5 ani este pe termen mediu, peste 5 ani este credit pe termen lung

4.Dobanda este o caracteristica esentiala a creditului.
5.Consemnarea si transferabilitatea

Acordurile de credit sunt consemnate in inscrisuri, fie ca e vorba de contractul de credit propriu zis fie ca e vorba de instrumente de credit adica cecuri, bilete de ordin,bilete de trezorerie.Esentiala in aceste inscrisuri este inscrierea.

II.SFERELE CREDITULUI
II.1.FORMELE CREDITULUI
1.Creditul comercial

Este acea forma de credit la care pleaca celelalte relatii de credit in economia de piata.
Caracteristici:
-obiectul il constituie transmiterea de capital de imprumut sub forma de marfa,respective vanzarea pe datorie a marfurilor fara ca in acel moment sa fieb transmisa suma echivalenta de la comparator la vanzator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.