Creditul - Principiile si modul de organizare a creditarii economiei nationale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.95

nivel: Facultate

O parte din fondurile avansate in procesul de creditare provin din capitalul propriu al bancii. Nivelul capitalului este reglementat de B.N.R., corespunzator Conventiei de la Basel.Bancile trebuie sa realizeze cu un venit suficient mai mare pentru a reusi restituirea imprumuturilor astfel atrase si dobanda aferenta, pentru a-si acoperi costurile pentru a obtine profit.

Adesea, banci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Creditul - Principiile si modul de organizare a creditarii economiei nationale

O parte din fondurile avansate in procesul de creditare provin din capitalul propriu al bancii. Nivelul capitalului este reglementat de B.N.R., corespunzator Conventiei de la Basel.Bancile trebuie sa realizeze cu un venit suficient mai mare pentru a reusi restituirea imprumuturilor astfel atrase si dobanda aferenta, pentru a-si acoperi costurile pentru a obtine profit.

Adesea, bancile comerciale au in vedere taxa oficiala a scontului stabilita de banca centrala, ca dobanda de referinta in stabilirea nivelului ratei dobanzii utilizate de ele in relatiile cu clientii.
In orice tara rata minima a dobanzii de creditare influenteaza cererea de moneda si cursul de schimb. Rata dobanzii de creditare mai ales sub forma taxei oficiale a scontului este un important instrument de politica monetara in cadrul unei economii.

Procesul de creditare joaca un rol esential in economie. Incasand sumele mici de bani de la deponenti si agregand aceste fonduri pentru a le imprumuta solicitarilor, bancile pun la dispozitie banii necesari dezvoltarii economice. In acest proces, bancile protejeaza deponentii prin analizarea riguroasa a cererilor de creditare.

Creditarea poate fi privita si ca un serviciu bancar in care banca ii ofera clientilor care il solicita. In economiile competitive, activitatile specifice sectorului tertiar trebuie sa se concentreze asupra nevoilor clientilor si sa dezvolte produse si servicii pentru satisfacerea noilor cerinte ale acestora.

Creditul este o relatie baneasca care se stabileste intre o persoana juridica sau fizica, denumita creditor, care acorda un imprumut de bani mai multor persoane juridice sau fizice denumite debitori, pentru o anumita perioada de timp, contra unui cost monetar numit dobanda. Creditul mai poate fi definit ca o operatiune prin care se ia in stapanire imediata resursele monetare in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare.

Relatii de credit au existat si in economiile remonetare. Deci creditul poate exista si in economiile fara moneda. Evident ca, in ansamblul lor, relatiile de credit astazi, nu se pot emancipa de haina monetara.
Operatiunile de credit pot interveni intr-o gama ampla de relatii intre indivizi sub forma unor acorduri personale simple pana la tranzactiile formalizate ce se efectueaza pe piete monetare sau financiare foarte dezvoltate si formulate in cadrul unor contracte complexe. O parte importanta a relatiilor de credit priveste mobilizarea capitalurilor disponibile si a economiilor.

Partile implicate, tipul de instrumente utilizate si conditiile in care creditul este consimtit, sunt extrem de diverse si in continua evolutie. Dispozitivul institutional variaza de asemenea de la tara la tara. In amplitudinea sa, esenta raportului de credit se dezvaluie prin analiza trasaturilor specifice .Subiectele raportului de credit creditorul si debitorul prezinta o mare diversitate in ce priveste apartenenta la structurile social-economice , motivele angajari sale, astfel ca ierarhizarea acestor laturi este dificila.Raportul de credit implica primordial redistribuirea unor capitaluri aflate in stare de disponibilitate cea ce presupune preexistenta unor procese de economisire sau acumulari monetare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.