Creditare bancara

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Deosebirea principiala intre banci - ca intermediari financiari - si alti intermediari financiari nebancari este ca acestia din urma nu monetizeaza creantele pe care le achizitioneaza. Ca institutii, intermediarii financiari nebancari sunt in principal casele de economii si consemnatiuni care colecteaza o mare parte a economiilor lichide ale populatiei, trezoreria statului, companiile de asigurari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Creditare bancara

Deosebirea principiala intre banci - ca intermediari financiari - si alti intermediari financiari nebancari este ca acestia din urma nu monetizeaza creantele pe care le achizitioneaza. Ca institutii, intermediarii financiari nebancari sunt in principal casele de economii si consemnatiuni care colecteaza o mare parte a economiilor lichide ale populatiei, trezoreria statului, companiile de asigurari-reasigurari (care vand pachete de produse si servicii specifice cum sunt asigurarile, mobilizand economiile pe termen lung), fondurile mutuale si de investitii, bancile populare, cooperativele de credit, etc.

In Romania o categorie specifica de intermediari financiari nebancari sunt fondurile proprietatii (de stat si private - numite Societati de Investitii Financiare - SIF), infiintate in baza legii privatizarii.
In concluzie bancile atrag resursele existente in economie, fiind concurate de celelalte institutii financiare nebancare.
Daca platitorul si beneficiarul apartin aceleiasi institutii bancare este vorba de un transfer intrabancar.
Daca platitorul si beneficiarul apartin unor institutii bancare diferite este vorba de transfer interbancar.

O instructiune de plata (sub forma simplificata: "X plateste lui Y suma S") poate duce la mai multe transferuri succesive de fonduri. La rindul lor bancile pot fi emitenti de instructiuni de plata in nume propriu (de exemplu la tranzactionarea fondurilor de pe pietele monetare si valutare) sau in numele clientilor lor.

Cele mai multe instrumente de plata sunt pe suport hartie (majoritatea ordinelor de plata, cecurile si unele categorii de plati prin intermediul cardurilor). Dar exista si forme virtuale ale acestora (ordine de plata electronice etc.). In plus o proportie din ce in ce mai mare de decontari prin carduri se face electronic.
Unui instrument de plata i se poate atasa functia de mijloc de creditare si in anumite cazuri si de garantie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.