Credit ipotecar

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Potrivit Art. 10 din Legea nr. 190/1999, suma creditului acordat va fi pusa la dispozitia beneficiarului esalonat sau integral, plata facandu-se direct catre vanzator, in cazul cumpararii unui imobil, respectiv catre constructor in celelalte cazuri.

In cazul in care lucrarile pentru care s-a acordat creditul ipotecar vor fi efectuate in regie proprie de catre beneficiarii acestuia,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Credit ipotecar

Potrivit Art. 10 din Legea nr. 190/1999, suma creditului acordat va fi pusa la dispozitia beneficiarului esalonat sau integral, plata facandu-se direct catre vanzator, in cazul cumpararii unui imobil, respectiv catre constructor in celelalte cazuri.

In cazul in care lucrarile pentru care s-a acordat creditul ipotecar vor fi efectuate in regie proprie de catre beneficiarii acestuia, sumele de bani se vor transmite acestora conform unui plan de finantare stabilit prin contract.

In cazul in care prin contractul de credit ipotecar s-a stabilit ca rata dobanzii sa fie variabila se vor aplica potrivit Art. 14 din Lege urmatoarele reguli:

a.variatia ratei dobanzii trebuie sa fie legata de fluctuatiile unui indice de referinta, ales dintr-o serie de indici de referinta a caror lista si modul de calcul vor fi stabilite prin Hotarare a Guvernului dupa avizarea de catre Banca Nationala a Romaniei;

b.contractul poate sa prevada ca variatia ratei dobanzii este limitata, in sens crescator sau descrescator la un anumit nivel fata de rata initiala a dobanzii.

Contractul poate sa prevada, de asemenea ca rata dobanzii nu variaza decat atunci cand modificarea in sens crescator sau descrescator inregistreaza, fata de rata initiala a dobanzii o diferenta minimala determinata. Modificarea ratei dobanzii trebuie comunicata imprumutatului cel mai tarziu la data aplicarii noii rate.

De asemenea Legea nr. 190/19999 instituie obligativitatea incheierii de catre imprumutat a unui contract de asigurare privind bunurile ipotecate, valabil pe toata durata creditului ipotecar, in care imprumutatorul va figura ca beneficiar al politei de asigurare.Primele de asigurare vor fi achitate de catre imprumutat odata cu rabmursarea ratelor privind creditul ipotecar primit.

In cazul in care imprumutatul este o persoana juridica, el va trebui sa incheie pe langa contractul de asigurare amintit, un contract de asigurare pentru riscul nefinalizarii constructiilor pentru care s-a acordat creditul ipotecar, beneficiarul fiind imprumutatorul.Contractele de asigurare se vor incheia cu o societate de asigurari, imprumutatorul neavand dreptul sa impuna imprumutatului un anumit asigurator.

Executarea creantelor institutiilor care acorda credite ipotecare
Legea nr. 190/1999 instituie o procedura speciala de executare a creantelor institutiilor care acorda credite ipotecare. Astfel, potrivit art. 19 in cazul intarzierii la plata, imprumutatorul va trimite beneficiarului imprumutului o notificare prin scrisoare recomandata, prevenindu-l asupra consecintei incalcarii clauzelor contractului.

In cazul in care in termen de 30 de zile de la primirea notificarii beneficiarul creditului nu executa obligatiile, contractul de credit ipotecar se considera reziliat de plin drept, iar intreaga suma a ratelor de credit cu dobanzile aferente devine exigibila.

Contractul de credit ipotecar constituie, la fel ca orice contract de credit bancar, titlu executoriu, urmand sa fie investit cu formula executorie de catre instanta locului unde este situat imobilul.Executarea creantelor ipotecare sau privilegiate, potrivit art. 23 din Legea nr. 190/1999, si in conformitate cu art. . 1737 din Codul civil, se va face de catre executorii proprii ai institutiilor financiare autorizate sau de catre executorii judecatoresti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.