Creanga de aur

3x puncte

categorie: Romana

nota: 5.26

nivel: Liceu

Din ratiuni politice, Irina renunta la Rothruda fiica imparatului Carol de la Apus si pentru a da nadejdi poporului alege pentru fiul sau Constantin o fata din randurile acestuia .

In Bizant, Kesarion Breb il intalneste pe episcopul Platon care recunoaste un initiat la rugamintea episcopului Kesarion Breb, calatoreste in Amnia localitate de pe tarmurile pontului E[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Creanga de aur

Din ratiuni politice, Irina renunta la Rothruda fiica imparatului Carol de la Apus si pentru a da nadejdi poporului alege pentru fiul sau Constantin o fata din randurile acestuia .

In Bizant, Kesarion Breb il intalneste pe episcopul Platon care recunoaste un initiat la rugamintea episcopului Kesarion Breb, calatoreste in Amnia localitate de pe tarmurile pontului Euxin unde in casa lui Kil Filaret o descopera pe nepoata acestuia Maria, la vederea careia exclama : "O, vedenie, a frumsetii eterne" .

In Maria oamenii vedeau o intruchipare a vointei preacuratei, si ca intr-un alt basm al Cenusaresei aceasta devine imparateasa Bizantului, descoperind insa cu amaraciune ca "Imparatia si tihna stau in hotare diferite" .

Ea reprezintandul pe desfranatul Constantin : "un giuvaer de pret aruncat langa un les putred" .Paralel se evoca lumea Bizantului cu intrigile de palat si contrastul dintre aurul palatelor si ticalosia cersetorilor care stapanesc raspantiile .

Acestor intrigi le va cadea prada Maria insasi caci, sotul sau Constantin o prefera pe Teodotha fiica lui Gherontie Strategul .Moarte bunicilor Mariei determina despartirea sa de Kesarion Breb .Aceasta ii marturiseste faptul ca nefericirea ei nu se datora atat convietuirii cu imparatul Constantin cat iubirii pe care io purta el insusi, iubire ce transcende spatiul si timpul "ca o creanga de aur, ce va luci in sine in afara de timp" .

Erosul profan se sublimeaza astfel in erosul mistic ca expresie a depasirii lumii materiale al carei ultim obstacol este Bizantul insusi insusi pe care Kesarion Breb il paraseste spre a se adanci in spirit .Revenind in Dacia el este initiat in marile mistere de catre batranul mag spre a deveni el insusi deceneu al 33-lea ultimul preot al MUNTELUI ASCUNS .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.