Cotarea in constructia de masini

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.90

nivel: Liceu

Masurarea dimensiunilor piesei model se face cu ajutorul unor instrumente de masurare, clasice sau speciale.Se poate spune ca prin cotare se intelege operatia de inscriere pe desen a valorilor numerice ale dimensiunilor unei piese reprezentata in proiectie ortogonala.Dimensiunile formei principale si ale elementelor geometrice simple, ce alcatuiesc forma constructiva si tehnologica a piesei, se nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cotarea in constructia de masini

Masurarea dimensiunilor piesei model se face cu ajutorul unor instrumente de masurare, clasice sau speciale.Se poate spune ca prin cotare se intelege operatia de inscriere pe desen a valorilor numerice ale dimensiunilor unei piese reprezentata in proiectie ortogonala.Dimensiunile formei principale si ale elementelor geometrice simple, ce alcatuiesc forma constructiva si tehnologica a piesei, se numesc cote.

Operatia de cotare a pieselor este reglementata prin prescriptiile SR ISO 129: 1994.Elementele cotarii. In conformitate cu prescriptiile SR ISO 129 : 1994, elementele cotarii, exemplificate prin figura III.1, sunt:
- linia de cota, deasupra careia se inscrie cota respectiva;
- liniile ajutatoare, care indica punctele sau planele intre care se inscrie cota: ele servesc si la determinarea punctelor necesare construirii formei geometrice ale unei piese;

- liniile de indicatie, care servesc la precizarea pe un desen a elementului la care se refera o prescriptie tehnica, o observatie, o notare conventionala sau o cota, care din lipsa de spatiu nu poate fi scrisa deasupra liniei de cota.
- cota, reprezinta valoarea numerica a elementului cotat.

Executia grafica si reprezentarea in desen a elementelor cotarii. Liniile utilizate pentru executia grafica a cotarii trebuie sa corespunda prescriptiilor din STAS.a. Liniile de cota (v. fig. III.1) se traseaza cu o linie continua subtire (tip B) si se delimiteaza prin sageti amplasate la ambele extremitati sau numai la una sau, in anumite situatii, prin anumite combinatii de sageti sau puncte.

Liniile de cota sunt drepte (in anumite cazuri frante sau sub forma unor arce de cerc). Distanta intre doua linii de cota paralele, precum si distanta dintre linia de cota si linia de contur, paralela cu aceasta, trebuie sa fie de minimum 7 mm.Sagetile (v. fig. III.1, c) se traseaza cu lungimea de 5...8 ori grosimea liniei groase (de contur) utilizate pe desenul respectiv, dar nu mai mica de 2 mm si avand unghiul de la varf de aproximativ 150.

Sagetile se spijina pe liniile ajutatoare, de contur sau de axa. In cazul unor spatii insuficiente pentru scrierea cotelor, sagetile se deseneaza in afara liniilor ajutatoare (fig. III.1, III.2). Nu este admis ca sagetile sa fie intersectate de linii (v. fig. III.5), cu exceptia liniilor de hasurare a sectiunilor (v. fig. III.7).

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.