Costurile in intreprindere

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cunoasterea categoriei economice de cost de productie este indisolubil legata de cunoasterea valorii, respectiv a procesului de cheltuire a muncii sociale in activitatea de obtinere a productiei materiale.
Dupa cum se stie, productia bunurilor materiale are la baza trei elemente fundamentale: obiectele muncii, mijloacele de munca si munca omului; toate acestea participa in mod diferit la fo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Costurile in intreprindere

Cunoasterea categoriei economice de cost de productie este indisolubil legata de cunoasterea valorii, respectiv a procesului de cheltuire a muncii sociale in activitatea de obtinere a productiei materiale.
Dupa cum se stie, productia bunurilor materiale are la baza trei elemente fundamentale: obiectele muncii, mijloacele de munca si munca omului; toate acestea participa in mod diferit la formarea valorii fiecarui produs in parte sau a intregului produs social.

Natura economica a costului de productie in economie se poate explica mai sugestiv pornind tocmai de la valoarea produsului social, privit ca rezultat al cheltuirii muncii sociale in forma celor trei elemente fundamentale prezentate mai sus. Astfel ca, in structura produsului social, ca si a fiecarui produs ce il compune, costul de productie apare ca o parte din valoarea acestuia, anume aceea care exprima cheltuielile intreprinderii pentru mijlocele de productie consumate (f) si pentru retribuirea muncii prestate (R) in vederea obtinerii si desfacerii productiei; el este mai mic decat valoarea productiei, fiind o parte a acesteia.

Rezulta ca, in timp ce valoarea unei marfi (m) este egala cu f + r + p, costul de productie al acelei marfi (Cp) este egala cu f + r; el nu cuprinde acea parte a valorii marfii, care reprezinta produsul pentru societate (p), respectiv venitul net al societatii.
Deci, in sfera productiei materiale, costul de productie este partea din valoarea marfurilor care reflecta in expresie baneasca cheltuielile de productie efectuate de unitatile economice producatoare de mijloace de productie consumate (f) si pentru retribuirea lucratorilor (R) in vederea obtinerii si desfacerii unui produs sau a intregii productii.

In procesul realizarii activitatii unei intreprinderi, se efectueaza cheltuieli cu mijloace de productie, materialele cat si cu plata muncii lucratorilor care concura la realizarea serviciilor turistice; totalitatea acestor cheltuieli constituie costul in intreprindere.
Prin urmare, costul in intreprindere reprezinta in expresie valorica volumul cheltuelilor efectuate pentru realizarea produsului oferit.
Pentru a se fundamenta corespunzator planul costurilor si a se stabili masurile de reducere a acestora fara a influenta negativ calitatea produselor si serviciilor este necesar sa se cunoasca structura costurilor din intreprinderi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.