Costul de productie

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Profundele mutatii care au loc in gandirea economica contemporana teoriile privind costul de productie se imbogatesc continuu: - au loc importante deplasari in structura problematicii costului, astfel in lucrarile de microeconomie se acorda atentie sporita marimii si dinamicii costurilor, minimizarii si economisirii resurselor din ce in ce mai scumpe; - se manifesta tendinta de evidentiere distinc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Costul de productie

Profundele mutatii care au loc in gandirea economica contemporana teoriile privind costul de productie se imbogatesc continuu: - au loc importante deplasari in structura problematicii costului, astfel in lucrarile de microeconomie se acorda atentie sporita marimii si dinamicii costurilor, minimizarii si economisirii resurselor din ce in ce mai scumpe; - se manifesta tendinta de evidentiere distincta a mai multor feluri de costuri, ca parti componente ale cheltuielilor de productie: costul informatiei, costul salarial, marimea timpului;

- se analizeaza si se urmareste in contextul dinamic al interdependentelor dintre ramuri, subramuri, dintre agentii economici, incat ceea ce intr-un loc constituie pret de vanzare al productiei respective, in altul, ele reprezinta costul factorilor achizitionati; - teoria actuala a costului factorilor de productie ia in considerare rolul relatiilor economice dintre tari, astfel ca se apropie in ce priveste gradul inzestrarii lor cu factori; Costul de productie este privit si ca sansa sacrificata, ca un cost al renuntarii la productie sau alegerea a altceva. Costul sansei alternative este costul real al oricarei actiuni in vederea intreprinderi unui demers.

Costul de productie necesita luarea in considerare si a relatiei dintre acesta si pretul de vanzare ca relatie de la parte la intreg. P = C + pr si C = P AZ pr Costul de productie este un indicator economic cu o larga sfera de utilizare; calcularea sa se face la nivelul tuturor agentilor economici. Costul de productie este un indicator economic cu o mare forta de oglindire a calitatii activitatii. Serveste drept criteriu de fundamentare a optiunilor si deciziilor fiecarui producator; criteriu de alegere a variantei optime il reprezinta nivelul mai scazut al costului.

Costul contabil reprezinta cheltuiala masurabila in bani, efectiv suportata de catre agentul economic pentru: plata materiilor prime, materialelor, combustibililor, energiei, salariilor, transporturilor, amortizarea capitalului fix, protectia mediului. Potrivit economistilor teoreticieni in costul de productie se mai includ si acele cheltuieli care nu presupun plati catre terti (consumul de munca al patronului firmei, dobanzile cuvenite capitalului propriu). Costul economic este mai mare decat costul contabil, include in structura sa si ceea ce constituie profit normal. In raport de nivelul la care se face analiza costului de productie acesta poate fi global sau unitar.

Costul global cuprinde ansamblul costurilor corespunzatoare unui volum de productie dat, unde se disting ca elemente structurale costurile: a) costul fix (Cf) AZ acele cheltuieli care, privite in totalitatea lor, sunt independente de volumul productiei(chirii, asigurari, dobanzi, amortizarea capitalului fix, cheltuieli de intretinere, salariile personalului administrativ etc.); b) costul variabil (Cv) AZ cheltuieli care privite in totalitatea lor, sunt variabile, in functie de cantitatea de produse obtinute. Cv este o functie crescatoare a volumului productiei: Cv = Cv(Q); c) costul total (Ct) AZ suma costurilor fixe si a celor variabile. Deci, Ct = Cf + Cv. Modificarea Ct este determinata numai de schimbarile Cv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.