Cosmosul

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 7.14

nivel: Gimnaziu

Toate galaxiile, împreună cu spațiul cuprins între ele, alcătuiesc Universul. Acesta este imposibil de măsurat, și se spune că este infinită. Vârsta sa este cuprinsă între 15 și 17 miliarde de ani. Universul a luat naștere în urma exploziei ,,oului cosmic”. Explozia a fost numita de către astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang” adica marea explozie. Ulterior, materia rezultată[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cosmosul

Toate galaxiile, împreună cu spațiul cuprins între ele, alcătuiesc Universul. Acesta este imposibil de măsurat, și se spune că este infinită. Vârsta sa este cuprinsă între 15 și 17 miliarde de ani. Universul a luat naștere în urma exploziei ,,oului cosmic”. Explozia a fost numita de către astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang” adica marea explozie. Ulterior, materia rezultată din explozie s-a concentrat în stele, planete, sateliți, comete, meteoriți și praf interstelar.

Sistemul solar
Sistemul solar este format din corpuri cerești a căror dimensiune variază de la mărimea unui grăunțe de nisip până la sfere de diametre de mai multe mii de km. Sistemul Solar cuprinde : Soarele, nouă planete, 54 de sateliți naturali, sute de asteroizi, milioane de meteoriti și foarte multe comete.

Dintre toate aceste corpuri cerești, Soarele este cel mai mare. 99% din materia Sistemului Solar este concentrata în Soare. Celelalte corpuri cerești sunt mult mai mici și se rotesc în jurul lui la distanțe apreciabile. Drumul pe care îl parcurge un corp în jurul soarelui se numește orbita. Orbitele au forme circulare. Soarele este o stea de mărime mijlocie, aflata la 30.000 de ani lumina de centrul galaxiei Calea Lactee.

S-a născut acum 5 miliarde de ani, din materie cosmica. La început era mult mai luminos și mai fierbinte. Pe masura ce îmbătrânește, cantitatea de căldura emanate și intensitatea luminii sale scade, deoarece materia din care este alcatuit se consuma prin ardere. Între Pământ și Soare este o distanta de 150 milioane km.

Planetele sunt corpuri cerești de forma sferica. Ele sunt reci, adica nu au lumina si caldura proprii. Planetele se rotesc în jurul Soarelui, de la care primesc lumina si caldura. În ordinea departarii de Soare, cele noua planete ale Sistemului Solar sunt: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.

Sateliții sunt corpuri cerești reci care se rotesc în jurul planetelor, si impreuna cu acestea, în jurul Soarelui. Întotdeauna, sateliții sunt mai mici decat planeta în jurul caruia se rotesc. În afara de Mercur si Venus, toate celelalte planete au sateliți. Pământul si Pluto au doar cate un satelit, iar Saturn are cei mai multi – 16. Exista si sateliți artificiali. Începand cu anii ’50, au fost construiti si lansati în jurul Pământului peste 8.000 de sateliți artificiali.

Cometele sunt corpuri cerești care au înfatisarea unor stele cu coada. De aceea, grecii le numeau ,,stele pletoase”. Cometele se compun din cap si coada. La cap se deosebeste nucleul – partea centrală, alcatuită din gheata – si coama, care înconjoara nucleul sub forma unui nor strălucitoare de gaze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.