Cosmogonia vidului

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.40

nivel: Facultate

Un om din care a disparut orice urma de interes, de sentiment, se spune ca are sufletul gol. Iisus avea sufletul plin de iubire. Omul obisnuit il poate umple cu bucurii, tristeti, cu sperante neimplinite sau cu ura, cu fericire sau cu credinta, cu invidie, gelozie, incintare sau chiar cu Dumnezeu. Depinde numai de noi sa-l incarcam in viata asta scurta cu ce dorim, dar mai intii trebuie sa scoatem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cosmogonia vidului

Un om din care a disparut orice urma de interes, de sentiment, se spune ca are sufletul gol. Iisus avea sufletul plin de iubire. Omul obisnuit il poate umple cu bucurii, tristeti, cu sperante neimplinite sau cu ura, cu fericire sau cu credinta, cu invidie, gelozie, incintare sau chiar cu Dumnezeu. Depinde numai de noi sa-l incarcam in viata asta scurta cu ce dorim, dar mai intii trebuie sa scoatem ce e rau sau inutil.

E nevoie asadar de o stare interioara de pace si liniste, de aspiratie spre perfectiune si armonie. E nevoie de momente de oprire, de autoanaliza, de inducere a unei stari de reculegere, de vid in minte, de momente in care sa nu ne mai asalteze problemele cotidiene, pentru a ne putea relua activitatea cu forte noi, si mai ales in directii mai bune. Pentru a intrerupe monotonia mecanicista, e nevoie de un concediu la mare sau la munte, e nevoie de somn, se simte nevoia crearii unei brese in scurgerea timpului, a unei pauze, a unui vid odihnitor si creator.

Iata de ce trebuie sa acordam vidului o mai mare atentie, caci acesta face parte din viata noastra si, vrem, nu vrem, ne-o influenteaza.
La inceput a fost... vidul. Versiunea moderna a faimosului big-bang afirma ca, dintr-o fluctuatie cuantica a vidului, s-a nascut Universul. Conceptia despre originea lumii incearca in zilele noastre sa reuneasca infinitul mare, macrocosmic - Universul, cu infinitul mic, microcosmosul - teoria cuantica. Dar vidul cuantic originar nu poate fi complet vid, caci nimic nu se poate naste din nimic.

Deci ceea ce a nascut materia este un fals vid, un vid plin. Aceasta tema se regaseste in numeroase mitologii: "Plinul provine din vid, iar vidul continua sa actioneze in plin" - Tao-te-king, text esential al taoismului.Dar cosmologia nu este si o cosmogonie, este o stiinta, iar modelul big-bang, in ciuda aparentelor de mit creator, este fondat pe baze observationale si teoretice solide.

Pe de alta parte, introducerea vidului in modelul big-bang-ului este mai recenta si nu se poate inca vorbi de o teorie coerenta si deplina, ci mai mult de citeva ipoteze fecunde, dar foarte discutate.
Dupa teoria clasica, Universul a fost creat acum 15 miliarde de ani printr-o explozie initiala numita big-bang. Universul primordial era infinit de cald, mic si dens, dupa care s-a racit si s-a extins. Particule, forte si radiatii au evoluat pina la lumea de azi, populata de galaxii compuse din atomi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.