Cosmogonia in Scrisoarea I si teoria "Marea explozie"

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Poezia eminesciana descrie acest moment incepand dinaintea creatiei materiale "Pe cand totul era lipsa de viata si vointa, / Cand nu s-ascundea nimica, desi tot era ascuns ... / Cand patruns de sine insusi odihnea cel nepatruns. / Fu prapastie? Genune? Fu noian intins de apa? / N-a fost lume priceputa si nici minte s-o priceapa, / Caci era un intuneric ca o mare far-o raza, / Dar nici de vazut nu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cosmogonia in Scrisoarea I si teoria "Marea explozie"

Poezia eminesciana descrie acest moment incepand dinaintea creatiei materiale "Pe cand totul era lipsa de viata si vointa, / Cand nu s-ascundea nimica, desi tot era ascuns ... / Cand patruns de sine insusi odihnea cel nepatruns. / Fu prapastie? Genune? Fu noian intins de apa? / N-a fost lume priceputa si nici minte s-o priceapa, / Caci era un intuneric ca o mare far-o raza, / Dar nici de vazut nu fuse si nici ochi care s-o vaza. / Umbra celor nefacute nu-ncepuse-a se desface, / Si in sine impacata stapanea eterna pace! ...".

In descrierea acestei perioade se folosesc verbe la imperfect: "era", "nu era", "nu s-ascundea", "odihnea", "stapanea" un timp durativ folosit pentru a sugera imaginea haotica a universului inainte de planete si caracterul nedeterminat si nedeterminabil al acestei perioade. George Calinescu in "Opera lui Mihai Eminescu" spune ca "Poetul era atent numai la dezvoltarea sentimentului de nimic in imagini si nicidecum la organizarea unui concept ...".

Versul alcatuit din interogatii retorice "Fu prapastie? Genune? Fu noian intins de apa?" reprezinta sugestia unor posibile ipoteze. Ultima se poate corela cu ipoteza biblica "1. La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul. 2. Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.". "In Scrisoarea I dispare certitudinea materiala a apei, tagaduindu-se chiar un element primordial inteligibil, obirsia lumii istorice fiind doi factori, unul masculin, Tatal, si altul feminin (chaos-muma) ..."(George Calinescu "Opera lui Mihai Eminescu").

Spontaneitatea aparitiei formelor cosmice este sugerata de folosirea adverbului "deodat" alaturat verbului la indicativ prezent "se misca". Aceasta miscare prin consecintele ei devine Creatorul, "devine Tatal", "E stapanul fara margini peste marginile lumii ...".
Teoria "Marea explozie" prezinta un scenariu asemanator. Desi teoria este finalizata dupa anul 1920, ideea marii explozii exista din anii 1700.

O mare problema in finalizarea acestei teorii a prezentat intrebarea "Ce a fost inainte de marea explozie?". Intr-un final s-a cazut de comun acord ca nimic nu a existat, nu a existat materie, timp, spatiu, absolut nimic. De aceea perioada dinaintea exploziei nu poate fi determinata sau masurata si este considerata infinita. Calculele oamenilor de stiinta ne arata ca evenimentele ce au avut loc imediat dupa momentul exploziei, s-au petrecut intr-un timp foarte scurt. Pentru a crea o idee, cam cat de rapid s-au intamplat aceste lucruri, voi mentiona ca secunda unu a determinat mai multe epoci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.