Cosmarul lui Herzl

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.72

nivel: Liceu

Infiintarea Statului Israel "A fost un triumf cladit pe oasele a milioane de evrei europeni si pe seama societatii palestiniene si a netionalismului ei. Orice atasament emotional invoca evreii fata de acest pamant, orice pretentii istorice ar avea, evreii din Israel au inlocuit un alt popor care nu va uita asta."

Cartea se concentreaza pe perioada dinainte de 1967, marcata de ocupat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cosmarul lui Herzl

Infiintarea Statului Israel "A fost un triumf cladit pe oasele a milioane de evrei europeni si pe seama societatii palestiniene si a netionalismului ei. Orice atasament emotional invoca evreii fata de acest pamant, orice pretentii istorice ar avea, evreii din Israel au inlocuit un alt popor care nu va uita asta."

Cartea se concentreaza pe perioada dinainte de 1967, marcata de ocupatia West Bank si Gaza, descrisa in anul 2002 de Michael Ben-Yair (procuror general in guvernul Yitzak Rabin) ca "o societate coloniala. In fapt, noi am instaurat un regim apartheid in teritoriile ocupate imediat dupa ce le-am capturat [in Razboiul din 1967]. Acel regim opresiv exista si in ziua de azi."

Rogers intelege ca "coloniile le dau palestinienilor un motiv tangibil sa continue sa-i urasca si sa-i atace pe israelieni", si rezuma declaratiile ridicole ale presedintilor americani si liderilor israelieni ca pacea ar putea fi obtinuta in timp ce "aproape in fiecare zi, palestinienii vad mai mult de 1/5 din Palestina care ar fi putut fi Statul lor consumata de colonii". Recenta acceptare tacita de catre Bush a planului Sharon de extindere a coloniilor transforma orice plan de pace intr-o batjocura.

Rogers este extrem de acid la adresa multor lideri israelieni care au aratat, fara exceptie, dispret si rasism virulent la adresa palestinienilor. Spre exemplu, Golda Meir, al treilea prim-ministru al Israelului, intreba: "Cine sunt Palestinienii? Eu sunt o palestiniana." Chiar si limbajul folosit ramane sub semnul intrebarii, deoarece violenta celeilalte parti a fost numita "terorism" in timp ce propria violenta a fost numita "legitima aparare", ambele denumiri dovedind adesea o mare ipocrizie.

Atat evreii cat si palestinienii au practicat terorismul pentru a-si atinge scopurile politice. Lista nesfarsita il include pe Yasser Arafat si toti prim-ministrii israelieni din 1948 incoace. Este un tip de terorism rar discutat in Vest, deoarece o mare parte din el este "terorismul nostru", cum ii spune John Pilger. Cati oare sunt de parere in Vest ca violenta sprijinita de un Stat Vestic este terorism? Elkorg: Noam Chomsky si John Pilger, printre altii.

Patru comandanti ai unitatii de elita (Shaldag) a aviatiei militare israeliene scriu o scrisoare in care condamna practicile armatei israeliene din Teritoriile Ocupate.Scrisoarea este adresata sefului Statului Major Moshe Ya'alon, adjunctului sau Dan Halutz, comandantului aviatiei militare israeliene Eliezer Shkedi si comandantului unitatii Shaldag. In scrisoare, cei 4 comandanti spun ca este imorala demolarea caselor palestiniene din Teritoriile Ocupate. "IDF face rau civililor inocenti", spune scrisoarea, care i-a surprins pe multi in Israel.

Scrisoarea vine dupa una similara a unitatii de elita Sayeret Matkal si cea a pilotilor militari israelieni. 28 dintre acestia au anuntat ca vor refuza misiunile imorale de a ataca centre rezidentiale palestiniene din aer, si ca urmare au fost concediati. Comandantii Shaldag nu vor refuza astfel de ordine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.