Corzile vocale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.57

nivel: Liceu

Pentru a transforma sunetele simple emise de corzile vocale in cuvinte inteligibile, buzele, limba, palatul moale si cavitatile care dau rezonanta vocii isi au fiecare rolul lor. Cavitatile rezonante includ toata cavitatea bucala, nasul, faringele (care leaga cavitatea bucala cu esofagul) si cutia toracica. Controlul acestor structuri este realizat de catre sute de muschi, care conlucreaza cu o vi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corzile vocale

Pentru a transforma sunetele simple emise de corzile vocale in cuvinte inteligibile, buzele, limba, palatul moale si cavitatile care dau rezonanta vocii isi au fiecare rolul lor. Cavitatile rezonante includ toata cavitatea bucala, nasul, faringele (care leaga cavitatea bucala cu esofagul) si cutia toracica. Controlul acestor structuri este realizat de catre sute de muschi, care conlucreaza cu o viteza incredibila. Deci vorbirea este alcatuita din vocale si consoane.

Calitatile rezonante ale diferitelor cavitati ale gurii si sistemului respirator determina individualitatea vocii. . De exemplu, asa-numiteie sunete nazale, cum ar fi m, n si ng necesita, pentru o pronuntie corecta, o rezonanta libera a nasului. incercati sa. Craniul, de asemenea, intra in rezonanta cand vorbim si o parte din ceea ce spunem se va auzi datorita transmiterii prin oasele craniului, la fel ca si sunetele captate de urechi.

Aceasta nu furnizeaza numai un "feedback" vital in ce priveste propria vorbire, dar explica si de ce vocile noastre suna atat de neobisnuit cand sunt redate pe o banda magnetica - sunetele pe care le auzim in acest caz sunt doar cele transmise prin aer. Gradul presiunii aplicate asupra plamanilor in timpul expiratiei determina viteza de trecere a aerului printre corzile vocale si. cu cat aceasta este mai mare, sunetul produs are o intensitate mai mare.

Atunci cand soptim, corzile vocale sunt foarte indepartate, asa ca nu vibreaza realmente la trecerea aerului, ci se comporta numai ca suprafete de frecare. Dar in cea mai mare parte, pronuntarea cuvintelor este realizata de miscarea buzelor, limbii si palatului moale - controlate de cortexul cerebral.Fonetica studiaza producerea, transmiterea si receptarea sunetelor, din care se articuleaza, din aproape In aproape, toate celelalte unitati ale limbii.

Sunetul este un fenomen fizic: vibratia regulata a aerului antrenat de vibratia coardelor vocale. Pentru producerea lui, actioneaza un Intreg aparat sonor, compus, In principal, din organe respiratorii care au primit si functii fonatorii-articulatorii.Producerea si receptarea sunetelor limbii se realizeaza de catre aparatul fonoarticulator, respectiv de catre aparatul auditiv.Aparatul fonoarticulator are ca parti componente importante: plamanii, laringele, glota, epiglota, faringele, cavitatile suprala- ringiene; organele articulatorii propriu-zise: limba, valul palatin, palatul dur, zona alveolara, dintii, maxilarul inferior, buzele.

Acustic, sunetul este prezentat simplu, ca o unda sonora cu aspect regulat. El se deosebeste de zgomot tocmai prin caracterul sau predominant muzical.Articularea sunetelor limbii romane se realizeaza In cavitatea bucala, prin interventia organelor articulatorii. In functie de caracterul undei sonore, obtinute ca urmare a Impiedicarii sau neImpiedicarii ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.