Coruptia in administratia publica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Fenomenele de coruptie au erodat in mod constant credibilitatea institutiilor statului si a reprezentantiilor acesteia , producand o stare de pericol grava, daca tinem cont de faptul ca o mare parte din populatie ajunsese sa considere aceste fenomene de coruptie drept caracteristicile economiei de piata si esentiale unei vieti politice pluraliste.

Punerea semnului de egalitate int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coruptia in administratia publica

Fenomenele de coruptie au erodat in mod constant credibilitatea institutiilor statului si a reprezentantiilor acesteia , producand o stare de pericol grava, daca tinem cont de faptul ca o mare parte din populatie ajunsese sa considere aceste fenomene de coruptie drept caracteristicile economiei de piata si esentiale unei vieti politice pluraliste.

Punerea semnului de egalitate intre democratie si coruptie a constituit si mai constituie si astazi , un obstacol serios pentru democratizarea societatii romanesti. Totalitarism sau democratie , trecut sau prezent , dupa cum am obeservat din cele relatate si in primul capitol al acestei lucrari, putem spune caci, coruptia a insotit intotdeauna orice organizare politica , peste tot in lume.

Desi este un concept nu ,inca , foarte bine definit ( in sfera de cuprindere a notiunii de coruptie fiind incluse sau excluse o serie de aspecte , coruptia fiind o functie de timp si de spatiu ), in cadrul fenomenelor de coruptie sunt incluse acele actiuni sau atitudini care nu fac altceva decat, fie sa incalce ordinea de drept , fie doar sa ocoleasca normativitatea juridica a unui stat.

Fie ca o activitate este publica , privata sau nonprofit, fie ca este vorba de o activitate desfasurata in Bucuresti , in Paris sau oriunde in alta parte , fenomene de coruptie pot fi identificate acolo unde cineva are o pozitie de monopol asupra unui bun sau serviciu , exercita o putere discretionara cu privire la distribuirea sau prestarea acestuia si nu exista nici o responsabilitate a sa si nici nu este tinut intr-un alt fel raspunzator cu privire la distribuirea sau prestarea facuta. Aceste lucruri se adeveresc cu siguranta cand vine vorba mai ales de

Romania, deoarece majoritatea populatiei doreste sa aiba cat mai mult , si peste noapte daca e posibil, si cu cat ai mai mult, cu atata cheltui mai mult si de aceea vei dori sa ai si mai mult. Este o lacomie continua dupa bani si putere si pe zi ce trece nu ne mai saturam. Asa a fost si asa va fi intotdeauna. Totusi, o astfel de argumentare are mai degraba o utiliate didactica ,

intrucat, orice autoritate publica are o anumita pozitie de monopol in domeniul serviciilor publice , are o putere publica , si , desi nu este discretionara , se intampla adesea sa fie asa , iar legislatia stabileste , responsabilitatile tuturor autoritatilor publice , chiar daca in prectica aceste responsabilitati , in cazul fenomenelor de coruptie , sunt degradate.

Oricum , in fiecare caz de coruptie , persoana corupta se comporta ca si cum ar avea o pozitie de monopol , exercita o putere discretionara si actioneaza ca si cum nu ar avea anumite responsabilitati , motiv pentru care isi permite sa faca abuz de putere , pentru ai fi lui bine , pentru a putea strange avere in cat mai scurt timp , pentru ca timpul e scurt si averea trebuie sa fie facuta cat mai repede , daca vrea sa traiasca bine , dupa ce se termina mandatul sau nu va mai fi in functia respectiva , deci trebuie sa aiba acoperire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.