Coruptia in Republica Moldova

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.99

nivel: Facultate

Restrictiile pe care le impune statul prin intenisificarea sistemului de control demonstreaza doar incapacitatea acestuia de a solutiona problema coruptiei. Sa ne amintim experienta amara prin care a trecut S.U.A., dupa ce a impus, la inceputul secolului, restrictii in scopul stoparii fenomenului consumarii de bauturi spirtoase. Anume atunci in Statele Unite coruptia a trecut printr-o perioada inf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coruptia in Republica Moldova

Restrictiile pe care le impune statul prin intenisificarea sistemului de control demonstreaza doar incapacitatea acestuia de a solutiona problema coruptiei. Sa ne amintim experienta amara prin care a trecut S.U.A., dupa ce a impus, la inceputul secolului, restrictii in scopul stoparii fenomenului consumarii de bauturi spirtoase. Anume atunci in Statele Unite coruptia a trecut printr-o perioada infloritoare si s-au format clanurile mafiotice. Pentru Republica Moldova este semnificativ exemplul restrictiilor practicate la export, care au durat cativa ani.

O bresa mai favorabila pentru implicarea in coruptie a mai multor functionari de stat si intreprinzatori nici ca se poate. Odata cu lichidarea acestor restrictii si cu liberalizarea exportului si importului, s-a redus si numarul de tranzactii ilicite.Prin mituirea persoanelor influente se poate capata aproape tot - contracte avantajoase, garantii pentru obtinerea creditelor bancare sau a licentelor pentru anumite genuri de activitate, obtinerea facilitatilor sau a beneficiilor materiale si banesti, eschivarea de la raspunderea penala, urgentarea procesului de eliberare a documentelor, cariera de serviciu sau politica, acces la asistenta medicala calitativa, pozitie avantajoasa in societate etc.

Sunt mituiti procurori, judecatori, primari, angajati ai ministerelor, medici, functionari ai serviciilor publice, politisti - oricine care are obligatiuni de serviciu pe care trebuie sa le onoreze, insa fac aceasta in scimbul unor recompense.Pentru a ilustra veridicitatea celor spuse voi prezenta doar cateva exemple depistate la finele anului trecut si in anul curent.Numai pe parcursul unei saptamani din luna august a anului curent organele de drept au depistat trei cazuri de mituire. Seful maternitatii din Cimislia a fost retinut de politie, in flagrant delict, pentru estorcare de mita si falsificari de documente in cazul de infiere a unui copil.

Suspectatul a estorcat $700 pentru a perfecta actele pentru un nou-nascut abandonat unei femei, care dorea sa infieze un copil. Dupa primirea sumei respective medicul a eliberat acte, care confirmau ca cetateana care dorea sa infieze copilul ar fi mama biologica a acestuia. In acea saptamana au mai fost retinuti in flagrant delict un inspector de la piata agricola centrala din Chisinau, care estorca mita de la vanzatorii ambulanti de tigari in schimbul protectiei. In flagrant delict a fost retinut atunci si directorul unei scoli de meserii din capitala, care a estorcat $2000 de la o persoana in schimbul promisiunii de a o angaja la serviciu si a-i ajuta sa obtina spatiu locativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.