Corporatiile transnationale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Ca si firmele cu activitate de comert exterior, CTN intreprind tranzactii peste frontierele tarilor lor de origine dar, diferit de acestea, ele detin proprietatea si controlul facilitatilor lor de productie din strainatate. Pe de alta parte, CTN opereaza cu doua sau mai multe unitati de productie si intermediaza tranzactii intre aceste unitati, dintre care cel putin una din aceste unitati de produ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corporatiile transnationale

Ca si firmele cu activitate de comert exterior, CTN intreprind tranzactii peste frontierele tarilor lor de origine dar, diferit de acestea, ele detin proprietatea si controlul facilitatilor lor de productie din strainatate. Pe de alta parte, CTN opereaza cu doua sau mai multe unitati de productie si intermediaza tranzactii intre aceste unitati, dintre care cel putin una din aceste unitati de productie e situata intr-o tara straina, iar pietele sunt mai degraba transnationale decat interne.

CTN (corporatii multinationale, intreprinderi multinationale) se poate defini ca o firma care exercita control managerial asupra operatiunilor efectuate in mai mult de o piata nationala.
O corporatie poate exercita control managerial efectiv si asupra firmelor unde detine un pachet minoritar de actiuni, sau chiar asupra firmelor straine unde nu detine nici o actiune dar opereaza pe baza contractelor de management sau a altor tipuri de contracte.
De exemplu, Departamentul de Comert defineste o firma in SUA, ca fiind sub control strain daca cel putin 10% din actiunile sale sunt detinute de un investitor strain.

Dar o CTN poate fi definita ca orice firma ce controleaza operatiuni intr-o alta natiune decat cea in care se constituie piata principala a firmei, chiar daca aceste operatiuni sunt foarte mici relativ la operatiunile ei interne. In principiu, CTN sunt definite ca fiind entitati economice formate din unitati legate intre ele prin relatii de proprietate sau de alta natura, care opereaza in doua sau mai multe tari, dupa un sistem de luare a deciziilor (intr-unul sau mai multe centre) permitand elaborarea unor politici coerente si a unei strategii comune, in cadrul carora una sau mai multe dintre respectivele unitati exercita o influenta importanta asupra activitatii celorlalte, in special pe linia utilizarii resurselor, a asumarii responsabilitatilor, a folosirii informatiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.