Coroziunea metalelor - proces chimic nedorit

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Coroziunea chimica se produce din cauza afinitatii dintre metal si unele gaze (O2; SO2; H2S; HCl(g); CO; CO2; H2) sau lichide rau conducatoare de electricitate (alcooli; benzine; benzoli etc.) provocand modificari ale metalului manifestate prin:
- dizolvarea partilor componente si pierderi de material;
- spalarea componentilor;
- dezagregarea materialului de catre cristalele s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coroziunea metalelor - proces chimic nedorit

Coroziunea chimica se produce din cauza afinitatii dintre metal si unele gaze (O2; SO2; H2S; HCl(g); CO; CO2; H2) sau lichide rau conducatoare de electricitate (alcooli; benzine; benzoli etc.) provocand modificari ale metalului manifestate prin:
- dizolvarea partilor componente si pierderi de material;
- spalarea componentilor;
- dezagregarea materialului de catre cristalele sarurilor care se formeaza in porii sai;
- marirea sau reducerea particulelor, deci si a intregii mase a metalului.

Intensitatea procesului de coroziune chimica este conditionata de:natura materialului, natura materialului corosiv, concentratia , temperatura si presiunea mediului corosiv si durata de contact.
Dintre factorii externi,actiunea cea mai daunatoare asupra metalelor o are oxigenul. Suprafata curata a multor metale expusa la aer se oxideaza rapid, daca reactia respectiva de oxidare :
are loc cu scaderea energiei libere. Molecula de oxigen este absorbita si concomitent scindata in atomi. Dupa aceasta are loc unirea atomilor de oxigen cu atomii de metal si formarea primului strat monomolecular de oxid. Daca pelicula de oxid formata prezinta proprietati protectoare,viteza initiala ridicata scade rapid in timp.

Urmele de hidrogen sulfurat prezente in atmosfera la temperatura camerei catalizeaza coroziunea.Coroziunea chimica a metalelor sau aliajelor se produce prin reactii ce se desfasoara la suprafata acestora in contact cu gaze uscate sau solutii de neelectroliti.
Produsele care rezulta sub actiunea acestor medii raman, in general, la locul interactiunii metalului cu mediul coroziv, sub forma de pelicule de grosimi si compozitii diferite.In functie de proprietatile lor fizico-chimice peliculele de corziune exercita o influenta importanta asupra desfasurarii ulterioare a procesului de coroziune, a cineticii acestuia, putandu-l frana intr-o masura mai mare sau mai mica.

Coroziunea chimica la temperaturi ridicate se produce cu viteze mari.
Spre deosebire de coroziunea chimica, metalele in contact cu solutiile bune conducatoare de electricitate (electroliti) se corodeaza electrochimic. Solutia si metalul sunt strabatute, in acest caz,de un curent electric,generat de procesele electrochimice care se desfasoara la limita celor doua faze.
Asadar, in comparatie cu coroziunea chimica, cea electrochimica are o importanta mai mare. Coroziunea electrochimica este rezultatul aparitiei unor elemente locale (microelemente) la suprafata metalului. Dintre principalele cauze care determina aparitia elementelor locale pot fi mentionate :

- impurificari cu metale nobile, oxizi ai metalelor
- heterogenitati chimice, de exemplu : existenta mai multor faze
- heterogenitati fizice, care pot sa apara ca urmare a unui tratament mecanic sau termic neuniform.
Pentru aparitia acestui tip de coroziune este necesar sa existe un anod, un catod, un electrolit si un conductor, deci un elament galvanic. Prin inlaturarea uneia dintre aceste conditii,coroziunea electrochimica nu se produce.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.