Corneliu Coposu, un simbol al rezistentei anticomuniste

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

El s-a dovedit a fi un adevarat crestin , dupa cuvantul Evangheliei care spune: "iubiti pe vrajmasii vostri si binecuvantati pe cei ce va blestema", ceea ce il face un vrednic fiu al poporului roman si al Bisericii Crestine . A avut o viata curata si din punct de vedere spiritual, el avea puterea sa zambeasca in fata adversarilor, care instigau opinia publica la ura si intoleranta, a refuzat cate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corneliu Coposu, un simbol al rezistentei anticomuniste

El s-a dovedit a fi un adevarat crestin , dupa cuvantul Evangheliei care spune: "iubiti pe vrajmasii vostri si binecuvantati pe cei ce va blestema", ceea ce il face un vrednic fiu al poporului roman si al Bisericii Crestine . A avut o viata curata si din punct de vedere spiritual, el avea puterea sa zambeasca in fata adversarilor, care instigau opinia publica la ura si intoleranta, a refuzat categoric orice act de razbunare.

In toti acei ani (1989-1995), Corneliu Coposu si-a dedicat intreaga actiune politica si capacitatea de convingere a promovarii tolerantei si solidaritatii interumane, stingerii conflictelor interetnice si interconfesionale, constructiei si reconstructiei societatii civile in Romania.

Eu, personal sunt mandru ca aceasta mare personalitate a secolului nostru, simbol al rezistentei anticomuniste si al opozitiei democratice postdecembriste a trait si a activat in Romania dar mai ales aici in Transilvania. Parerea mea este ca, personalitati precum Corneliu Coposu, Gheorghe Pop de Basesti alaturi de multe nume mari formeaza un pilon al unitatii nationale. El a fost o faclie care a incercat sa lumineze acest "pustiu" numit cumunism, pustiu din punct de vedere cultural , politic, economic.

Pentru Corneliu Coposu, comunismul a fost un calvar impus de un ocupant strain unui popor umilit si martirizat. Moartea lui Iuliu Maniu, modelul sau principal, propria sa detentie de 17 ani, eliminarea si torturarea elitelor politice si culturale, distrugerea economiei de piata si exploatarea salbatica a taranimii au fost elementele care au sustinut viziunea radical anticomunista a lui Corneliu Coposu.

Totusi eu cred ca domnul Coposu a avut o soarta politica nedreapta, si ma gandesc, ce s-ar fi intamplat daca ar fi apucat partidul la guvernare? Poate Romania s-ar fi aflat pe alt drum acum.Corneliu Coposu, dupa cum insusi domnia sa s-a exprimat, a incercat o "imitare" a lui Iuliu Maniu, "Da, am incercat sa-l imit pe Maniu, dar n-am reusit".Poate avea dreptate. N-a reusit sa fie Iuliu Maniu. A fost, pur si simplu, Corneliu Coposu caruia nimeni, nici macar din greseala, nu i-a zis "tovarase". El a ajutat ca Romania sa-si redescopere vocatia democratica (Traian Ungureanu).

Din pacate insa, a trebuit sa treaca din lumea aceasta pentru ca toti, chiar si adversarii de altadata sa-i recunoasca virtutile, sa se incline in fata staturii unui vrednic barbat care nu si-a tradat crezul, nici cel crestin si nici cel politic, chiar daca a trebuit sa indure chinuri cumplite.

Statura morala demna de urmat a lui Corneliu Coposu se impune ca un exemplu, nu numai pentru orice cetatean al acestei tari ci chiar si pentru politicienii din zilele noastre, care mai nou au uitat ca ei trebuie sa promoveze principiile morale crestine, intr-o Europa in care crestinismul a contribuit la inradacinarea acestor valori, pentru ca aceste valori sunt un dreptar oricarui om in societate.

Mai nou alegerile seamana cu o loteriei, cine le castiga, are garantat un trai luxos, bani, avere, reputatie etc., pentru ca uita toate promisiunile cu care ne-au ademenit sa-i alegem, iar noi putem astepta linistiti, sa ne vina un salvator, un om vertical, moral si sa speram la o viata mai buna si mai demna, ca degeaba...puterea se pare ca nu e la noi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.