Cornel Dumitrescu - salvatorul a mii de evrei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Liceu

Altii, cum ar fi Clarisa Niculescu, venita la intalnire de la Tel Aviv, sau inginerul Dragos Musatescu, venit si el la aceeasi intalnire din indepartata Canada, cunosc pana si marturiile scrise ale unora dintre cei salvati, reAZdate in pagini de ziare sau in emisiuni televizate despre fostul nosAZAZtru coleg. Iata de pilda, inceputul scrisorii d nei Martha Hellreich, traiAZtoare in Tel Aviv, scris[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cornel Dumitrescu - salvatorul a mii de evrei

Altii, cum ar fi Clarisa Niculescu, venita la intalnire de la Tel Aviv, sau inginerul Dragos Musatescu, venit si el la aceeasi intalnire din indepartata Canada, cunosc pana si marturiile scrise ale unora dintre cei salvati, reAZdate in pagini de ziare sau in emisiuni televizate despre fostul nosAZAZtru coleg. Iata de pilda, inceputul scrisorii d nei Martha Hellreich, traiAZtoare in Tel Aviv, scrisoare primita de mine la Bucuresti pe 15 iunie 2001: "Subsemnata, Martha Hellreich, declar ca domnul Dumitrescu m a salvat pe mine, pe sotul si parintii mei de deportare in lagarul din Transnistria".

Prin valoarea demonstrativa a omeniei, ca descriptor al firii roAZmanului, cazul de care ne ocupam de cativa ani buni nu mai poate lipsi din programele de instruire scolara si nici din circuitele mediaAZtice prin care se prezinta texte si imagini despre romani.
Maretia si naturaletea prin care s a manifestat blandetea - comAZpoAZnenta a spiritualitatii romanesti - nu mai pot fi lasate prada entroAZpiei neiertatoare.

Si daca blandetea, vazuta nu numai ca pol recesiv al urii, ci mai ales ca virtute activa deosebitoare a romanilor fata de popoarele invecinate, reprezinta o trasatura specifica atat de stabila in incercarile istoriei nationale, vom trece numaidecat la cadrul filoAZzoAZfic de amplasare a chestiunii de care ne ocupam.
De mare ajutor in sistematizarea conceptuala a gandurilor mele despre aventura, marea aventura a vietii lui Cornel Dumitrescu ne va fi principiul recesivitatii, dupa care manifestarile legii iubirii de oaAZmeni sunt dominate de legea urii, de legea amorala a violentei.

FiloAZzoful ne ofera incadrarea directa a faptelor de care ne ocupam: "Viata umana se misca intre legea amorala a violentei, care este caracter dominant si legea morala a iubirii, care este recesiva. [...] Conflictul domina, armonia este recesiva. Lumea este plina de conflicte"2. Iata, deci, cum iubirea de oameni ca principiu moral sta in urma vioAZlentei ca manifestare a urii, iubirea este recesiva, ura domina viata sociala. Iar ura, la randul ei, se trage din frica, isi are geneza intr un statut al inferioritatii animalice, cel al fricii.

Ca din frica se trage ura, ne convinge si Mircea Florian, de care am amintit, dar si Dumitru Staniloae3 si, mai incoace, Petre Pandrea4 sustin in chip convingator aceeasi legatura intre frica si ura. "Epoca noastra ne da lectii de ura, nu de iubire. Totusi, iubirea a ramas chitul vietii noasAZtre, cheagul omenirii. Este poate destul sa inlaturam frica, geneAZraAZtoare de ura, pentru ca iubirea sa se reverse impetuos." Iar D. Staniloae, in anii 1938, 1939, cercetand problema raului, ajunAZgea "la concluzia ca raul vine dintr o lacomie neinfranata firii noasAZtre actuale dupa viata, lacomie alimentata dintr o teama neinAZceAZtata si chinuitoare de imputinare a vietii noastre, de sleire si de sfarsire a ei."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.