Corespondenta ca activitate a secretariatelor

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cerinte actuale fata de corespondenta oficiala Daca admitem ca protocolul si eticheta fac parte din mijloacele de stabilire a relatiilor intre oameni, conform rolului fiecaruia, corespondenta se supune la randul ei unor reguli la fel de stricte: tot ceea ce este scris ramane. Se impune din aceasta cauza, din partea celor care intocmesc corespondenta o preocupare permanenta pentru insusirea si res[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corespondenta ca activitate a secretariatelor

Cerinte actuale fata de corespondenta oficiala Daca admitem ca protocolul si eticheta fac parte din mijloacele de stabilire a relatiilor intre oameni, conform rolului fiecaruia, corespondenta se supune la randul ei unor reguli la fel de stricte: tot ceea ce este scris ramane. Se impune din aceasta cauza, din partea celor care intocmesc corespondenta o preocupare permanenta pentru insusirea si respectarea unor principii ce stau la baza corespondentei, dintre acestea amintim:

Promptitudinea raspunsurilor implica operativitate in rezolvarea problemelor ce fac obiectul corespondentei. Orice scrisoare trebuie sa primeasca un raspuns. Daca raspunsul la o solicitare vine prompt (chiar daca este negativ) si nu cu intarziere, impresia care ne-o facem despre persoana sau institutia respectiva este ca stie sa se organizeze activitatea, ca este eficienta si ca ne respecta. Elaborarea corespondentei la costuri avantajoase. Costurile unei scrisori sunt adesea subestimate.

Costul real al unei scrisori include nu numai papetaria si timbrele, ci si costul manevrarii scrisorii prin sistemul postal sau alte mijloace de transmitere, ocupand timp, necesitand echipament si spatiu si cel mai important dintre toate este salariul celor care scriu scrisori, al dactilografei sau operatorului ce proceseaza cuvintele pe calculator. Inainte de toate trebuie sa stabilim daca alegem scrisoarea ca mijloc de comunicare sau alte mijloace mai putin costisitoare. Daca alegem scrisoarea, pentru reducerea costurilor, trebuie sa tinem seama de urmatoarele aspecte.

Efectul psihologic. Textul trebuie sa respecte regulile de baza ale psihologiei si va fi astfel formulat incat destinatarul sa reactioneze in sensul dorit de expeditori (cazul ideal - motivare si nu manipulare). Atitudinea si exprimarea pozitiva. Atitudinea pozitiva presupune o gandire pozitiva sentimente pozitive si tendinta de a actiona in mod pozitiv. Exista mai multe modalitati de a asigura atitudinea pozitiva prin scriere. In mare parte aceste modalitati isi gasesc expresia prin intermediul limbajului non-verbal al mesajului scris. De exemplu, promptitudinea trimiterii raspunsului (element al atitudinii pozitive) comunica politete si consideratie prin intermediul limbajului timpului.

Atitudinea pozitiva in scriere tine, deci de politete, consideratie, concizie, mod de organizare a mesajului. Exprimarea pozitiva - un ton pozitiv poate genera incredere destinatarului ca expeditorul este capabil sa rezolve problemele. Chiar si un mesaj negativ poate fi exprimat intr-un mod pozitiv. De exemplu, mesajul negativ "Nu putem sa va satisfacem cererea, deoarece fondurile pe acest an au fost folosite" poate fi inlocuit cu mesajul pozitiv "cererea dv. va fi rezolvata imediat ce vom primi fondurile pe anul viitor" sau "Ne pare rau ca nu putem sa va platim cecul la data de.../cecul dv. va fi achitat la data de...)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.