Corelatie intre obezitate si comportamentul alimentar

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prevalenta obezitatii este mare si este in crestere. In ultimul deceniu, prevalenta a cescut de la 25 % pana la 33 %, o crestere de 1/3. Prevalenta variaza semnificativ in functie de sex, varsta, stare socio-economica si rasa. Toti acesti factori pot determina tulburari de apetit ca anorexie sau bulimie nervoasa.(M)
Anorexia nervoasa este o tulburare caracterizata printr-o senzatie perturb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corelatie intre obezitate si comportamentul alimentar

Prevalenta obezitatii este mare si este in crestere. In ultimul deceniu, prevalenta a cescut de la 25 % pana la 33 %, o crestere de 1/3. Prevalenta variaza semnificativ in functie de sex, varsta, stare socio-economica si rasa. Toti acesti factori pot determina tulburari de apetit ca anorexie sau bulimie nervoasa.(M)
Anorexia nervoasa este o tulburare caracterizata printr-o senzatie perturbata referitoare la imaginea trupului, o teama morbida de obezitate, refuzul de a mentine o greutate minim-normala si, la femei, prin amenoree.

Bulimia nervoasa este o tulbuarare caracterizata prin episoade recurente (cel putin 2/saptamana) de mancat copios, in timpul carora pacientul consuma cantitati importante de alimente si se simte incapabil sa se opreasca din mancat, urmate de eforturi compensatorii, neadecvate de a evita cresterea in greutate, cum ar fi voma autoindusa, abuzul de laxative sau diuretice, exercitiile fizice intense sau postul.
Prevalenta este de 35%la femei si 31% la barbati si creste de peste 2 ori intre 20 si 55 de ani. La femei, obezitatea este puternic legata de starea socio-economica, fiind de 2 ori mai frecventa la cele cu nivel socio-economic scazut.

Desi prevalenta la barbatii albi fata de barbatii negrii nu difera semnificativ, obezitatea este mult mai frecventa la femeile negre fata de cele albe, afecatnd 60% din negresele de varsta medie comparativ cu 33% la femeile albe.(M) Principala cauza este ingestia calorica. Aceasta se refera nu numai la consumul de mancare in cantitati prea mari, ci si la consumul de alimente neadecvate. Un alt factor este consumul de alcool si aici sunt doua aspecte, caci un gram de alcool are 8 kcal. Si in acelasi timp, el stimuleaza pofta de mancare. Alti doi factori sunt sedentarismul si istoria familiala.

In Ghidul piramidei alimentare se considera ca aportul de cereale trebuie crescut (de la 4 portii la 6-11), fructele si legumele sunt impartite in 2 grupe (cu 2-4 portii si respecti 3-5 portii), aportul de produse lactate si din carne a fost mentinut (la 2-3 portii) si a fost creat un nou grup pentru grasimi, uleiuri si dulciuri (pentru a fi consumate ''rar''). Numarul de portii recomandate variaza in functie de necesarul energetic al fiecarei persoane in parte care poate varia intre 1600 si > 2400 calorii/zi.

Noul ghid de alimentatie rationala recomanda diminuarea aportului de grasimi la 30% din totalul caloriilor si cresterea aportului de fructe, legume, cereale. Scopul lui este acela de a asigura nutrimentele necesare intr-o alimentatie sanatoasa La o analiza mai atenta, cauza poate fi mult mai subtila, implicand reglarea greutatii in primul rand al tesutului adipos. Cum este realizata aceasta reglare nu se stie in totalitate.(M)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.