Corelatia

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.89

nivel: Liceu

Un exemplu de legatura intre doua variabile poate fi gasita in distributia ipotetica a variabilitatii motivatiei clientilor pentru tratament dupa nivelul lor de functionare. Tabelul 8.1 insumeaza datele pentru un esantion de zece clienti. Pentru fiecare valoare a variabilei X de nivel interval (nivelul motivational al clientului) exista o corespondenta; sau o pereche, valoarea variabilei Y de nive[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corelatia

Un exemplu de legatura intre doua variabile poate fi gasita in distributia ipotetica a variabilitatii motivatiei clientilor pentru tratament dupa nivelul lor de functionare. Tabelul 8.1 insumeaza datele pentru un esantion de zece clienti. Pentru fiecare valoare a variabilei X de nivel interval (nivelul motivational al clientului) exista o corespondenta; sau o pereche, valoarea variabilei Y de nivel interval (nivelul de functionare al clientului). O legatura intre aceste doua variabile este evidenta deoarece, fara exceptie, nivelul inalt al motivatiei pentru tratament este asociat cu nivelele inalte ale functionarii si vice versa.

Floyd de exemplu, a inregistrat cea mai scazuta valoare la ambele, nivelul de motivatie (1) si nivelul de functionare (2), Jane a masurat urmatorul nivel scazut pentru ambele variabile (rezultatele 2 si respectiv 3), si Lyne a atins nivelele cele mai inalte pentru ambele variabile (rezultatele 10 si respectiv 11). Aceasta legatura poate fi depistata cu ajutorul diagramei de imprastiere, asemenea acelei ilustrate in Figura 8.1. Axa orizontala reprezinta rezultatelele individuale ale clientilor, sau valorile, pentru nivelul motivatiei pentru tratamentul (X), in timp ce axa verticala reprezinta rezultatele individuale ale nivelelor de functionare (Y).

Fiecare punct reprezinta un caz si totodata o pereche de valori - masuri ale celor doua variabile- pentru fiecare client. Daca punctele se conecteaza, ele vor forma o linie dreapta, indicand ca cele doua variabile sunt perfect corelate. Asemenea perfectiune este rar intalnita in practica cercetarii de asistenta sociala. Aici ea este folosita pentru a ilustra conceptul de corelatie.

Figura 8.3 este o alta diagrama de imprastiere ilustrand o legatura intre variabilele nivelul motivational si functional, care este inca pozitiva dar nu mai este perfecta ca aceea ilustrata in Figura 8.1. Ea ne arata ca doi clienti au realizat 1 pentru nivelul motivational, dar unul dintre ei (Sue) a realizat 2 pentru nivelul functionalitatii si celalalt (Robert) a realizat 4. Linia de regresie nu este asa distincta ca in figura 8.1, nu este posibil ca o linie dreapta sa treaca prin toate punctele. De aceea este imposibil sa prognozam cu o precizie de 100% marimea nivelului de functionalitate pentru un client, doar pe baza rezultatului privind nivelul lui motivational.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.