Corbei

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Liceu

Corbei muncea ca sa-si petreaca viata, nu ca sa stranga avere, caci nici nu avea pentru cine. Cheltuia putin fiindca nu avea nevoie de mai mult si lumea zicea ca e zgarcit deoarece vedea ca aduna avere. Dar nu el o aduna caci nu avea nici un scop, ci se aduna averea de la sine cam fara stirea lui; nu stia el nici ce are, nici cat are. Serile si le petrecea printre carti, citea cu atentie cartile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Corbei

Corbei muncea ca sa-si petreaca viata, nu ca sa stranga avere, caci nici nu avea pentru cine. Cheltuia putin fiindca nu avea nevoie de mai mult si lumea zicea ca e zgarcit deoarece vedea ca aduna avere. Dar nu el o aduna caci nu avea nici un scop, ci se aduna averea de la sine cam fara stirea lui; nu stia el nici ce are, nici cat are. Serile si le petrecea printre carti, citea cu atentie cartile spiritistilor dar nu era intr-u totul de acord cu acestia; patruns de gandul ca sufletul omenesc e vesnic dainuitor, el nu avea dubii, ca moartea e ca si trezirea dintr-un vis urat si ca abia dupa moarte iese la iveala fiinta cea adevarata a sufletului.

Personaj cu preocupari intelectuale, este preocupat de Platon, Cicero si Schopenhauer pe care ii punea mai presus de toti sfintii la care se inchinau ceilalti. Se preocupa staruitor, de altfel cum va face si Iorgu Armas, sa-si lucreze mosia, destul de intinsa, cu mijloace cat mai moderne si sa speculeze munca saracilor. Slavici ne infatiseaza aici taranii de pe Mures, cu mentalitatile si greutatile lor. Taranii de aici isi cauta de lucru; mai ales cand este vorba de seceris deoarece ei sunt constienti ca sunt mai multi saraci care cauta de lucru decat bogati care dau de lucru.

Capitolul "La seceris" din prima parte a romanului ilustreaza foarte bine intrigile pe care le pun la cale unii tarani, scene din traditiile care se pastreaza cand se face secerisul si conflictul in care se afla personajul principal cu societatea vremii sale, societate invrajbita de faptul ca el are avere si care se ghideaza dupa conceptia ca omul cu avere poate sa faca ce vrea in satul sau. Dar romanul, trecut prin multe greutati se pleaca in fata celui puternic si-i recunoaste dreptul de a se folosi, cata vreme poate, de puterea lui in societate si de statutul pe care il ocupa in ea.

Conflictul porneste de la faptul ca eroul nostru trebuie sa aduca un popa nou in sat, om strain si satenii asta nu inteleg si nu accepta. Asa ca acestia isi tes planul de razbunare in timpul secerisului, cu scopul ca daca ei nu au nici un castig dupa urma averii lui, de ce sa aibe muntenii, sateni din alte localitati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.