Copilul si violenta

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 8.15

nivel: Facultate

Prea multi oameni din zilele noastre vorbesc despre violenta intr-o maniera vaga si prea generala. O carte aparuta recent, vorbeste despre acest subiect de-a lungul a 356 de pagini, fara ca autorul sa dea vreo definitie precisa. Pentru mine, violenta reprezinta sentimentul de furie sau de ostilitate sub forma sa cea mai intensa, cea mai distructiva si as defini-o astfel: "Furie exprimata prin acte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Copilul si violenta

Prea multi oameni din zilele noastre vorbesc despre violenta intr-o maniera vaga si prea generala. O carte aparuta recent, vorbeste despre acest subiect de-a lungul a 356 de pagini, fara ca autorul sa dea vreo definitie precisa. Pentru mine, violenta reprezinta sentimentul de furie sau de ostilitate sub forma sa cea mai intensa, cea mai distructiva si as defini-o astfel: "Furie exprimata prin acte vehemente care are ca scop ranirea fizica sau distrugerea altei persoane"

Trebuie facuta diferenta intre actele de violenta si sentimentele violente, care sunt doua lucruri distincte. Remarcati ca definitia violentei se raporteaza actiunilor ostile. Ne dorim cu totii ca micutii nostrii copii sa poata controla aceste acte in timpul copilariei si mai tarziu in viata.

Doi copii se joaca la gradinita. Unul dintre ei vrea sa se joace cu un camion, celalalt refuza sa i-l dea. Primul, ia un cub de jos si il loveste pe celalalt in cap. Aceasta este o actiune violenta. Nu ne dorim ca copiii nostrii sa reactioneze in acest fel.

Saptamana trecuta, intr-un cartier din Los Angeles, in mijlocul noptii, a izbucnit o violenta disputa intre un judecator si sotia lui. In momentul culminant al discutiei judecatorul isi loveste sotia de mai multe ori cu un cutit. In mod normal, un judecator nu este genul de persoana pe care o asociem cu ideea de violenta, dar, in acest caz, este vorba de un act de violenta. Nu ne dorim ca micutii nostrii sa fie incapabili sa-si controleze impulsurile cand vor fi mari.

In ceea ce ne priveste, marea noastra majoritate, cand ne gandim la violenta, vedem un cutit sau un pistol. Exista alt tip de violenta pe care deseori il negljam. Violenta contra propriei persoane. Sinuciderea este deasemenea un act de violenta.

Sentimentele violente, pe de alta parte, sunt diferite, deoarece pe acestea le putem controla. Am incercat pe tot parcursul acestei lucrari sa arat ceea ce ne vine in mod spontan in minte: bucurie si fericire, depresie si tristete, dragoste, furie si ostilitate. Din acest punct de vedere sentimentele violente nu sunt diferite de celelalte.

Daca suntem perfect sinceri cu noi insine, vom admite ca, din cand in cand, simtim ceva agresivitate. Din cand in cand, sotul si sotia incearca sentimente de furie unul contra celuilalt. Cand un copil face un lucru care ne infurie, simtim manie.

Orice femeie care afirma ca nu a avut niciodata nu asemenea sentiment fata de copilul ei, isi face iluzii. Este o reactie normala. (Bineinteles, daca constatati ca sunteti stapaniti majoritatea timpului de astfel de sentimente, consultati un psiholog care va va ajuta sa va restabiliti afectivitatea in relatiile familiale).

Si copiii reactioneaza in acelasi fel. Si este normal. Un copil furios este fara indoiala stapanit de violenta. La fel se intampla si in relatiile dintre indivizi sau grupuri sociale. Violenta este un prost mijloc de a rezolva conflictele intre oameni, fie ei sot si sotie, student si administratia universitatii, alb sau negru.

Noi dorim ca diferendele si conflictele sa fie solutionate fara a se face recurs la legea junglei. De aceea trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a ne ajuta copiii si pe noi insine sa controlam actiunile violente.

Nu dorim numai sa infrangem aspectul negativ al acestor actiuni asupra copiilor nostri. Vrem sa-i si invatam valorile pozitive de dragoste, cooperare, interes sincer pentru fericirea altora, compasiune pentru cei care sufera. Dorim sa invete sa se foloseasca de ratiune si de negociere in rezolvarea conflictelor umane.

Cum actionam in acest sens? Nici un studiu stiintific nu indica faptul ca fiintele umane sunt violente din nastere. Oamenii "invata" violenta. Bineinteles, cei care ii invata nu sunt constienti de acest lucru. Este trist de constatat ca micutii invata aceasta violenta de la parintii lor. Totusi nici unul dintre parinti nu se apuca sa-i invete in mod deliberat. Dar rezultatul este acelasi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.