Copilul divin din Faust

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Liceu

Pietatea fetei corespunde conditiei de doctor erudit a lui Faust: pina nu demult, protagonistul fusese intr-atit de intens dedicat luminilor ratiunii si intr-atit de stapinit de gindirea intelectiva, incit pina si idealul sau feminin fusese sublimat de la nivelul carnal al erosului la cel spiritual al lui agape. Margareta este asadar o imagine sublimata a animei lui Faust, iar idila esuata dintre [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Copilul divin din Faust

Pietatea fetei corespunde conditiei de doctor erudit a lui Faust: pina nu demult, protagonistul fusese intr-atit de intens dedicat luminilor ratiunii si intr-atit de stapinit de gindirea intelectiva, incit pina si idealul sau feminin fusese sublimat de la nivelul carnal al erosului la cel spiritual al lui agape. Margareta este asadar o imagine sublimata a animei lui Faust, iar idila esuata dintre cei doi simbolizeaza esecul credintei pure in a-i oferi eroului mintuirea.

Pornit pe calea tenebroasa a simturilor si a dorintelor refulate, personificate de Mefisto, Faust nu numai ca nu va urma calea ascendenta indicata de fata (cum se iniimpla cu Dante condus de Beatrice), ci o va atrage si pe aceasta in lumea carnalitatii si a pacatului, in relatia celor doi indragostiti, rolul diavolului este de a ispiti eul angelic din starea lui asexuat-spirituala intr-o stare sexualizat-trupeasca. Decaderea MargareAZtei reflecta destinul adamic al lui Faust, pactul facut de acesta cu tenebrele.In lectura psiho-arhetipala, coruperea fetei corespunde asadar unei desublimari a animei angelice a protagonistului, unei dezinvestiri a libidoului sau din obiectele spirituale ale credintei si unei reinvestiri in instincte sexuale.

O serie de scene simbolice puncteaza regresia parcursa de figura Margaretei sub influenta figurii diavolului. Faust ii ofera fetei doua cutii cu bijuterii, procurate de diavol. Daca prima cutie este daruita de tinara bisericii, ca semn ca ea se afla inca sub dominatia unei atitudini altruiste, orientate spre o idee transcendenta, a doua cutie este pastrata, semn ca interesul fetei se recentreaza asupra ei insesi. In termeni crestini, forma aceasta de egoism sta sub semnul lui Mamona, demonul lacomiei (avaritid). A doua scena este intimirea celor doi in casa unei codoase, Marta.

Urmind calea Margaretei, cei doi indragostiti ar fi ajuns in fata altarului, unde ar fi consfintit o iubire legitima si casta. Urmind calea lui Mefisto, ei ajung intr-un pat de bordel, unde se celebreaza iubirea lubrica, patronata de Moloh, demonul desfriului (luxuria).La fel cu Oedip, aventura Margaretei urmeaza un traseu psihologic regresiv, de intoarcere la etape revolute ale unei maturizari ce a presupus sublimari succesive.

Personajele care incearca sa opreasca "decaderea" Margaretei simbolizeaza cenzurile ce impiedica regresia. Primul dintre acestea este Valentin, fratele fetei, pe care Faust, al carui brat este condus de Mefisto. il ucide in duel. in protocolul onoarei din secolele XVI-XVII, fratele este un garant al bunului renume si al castitatii fetei, al imaginii ei sociale, al persanei de "doamna" ce coresAZpunde persanei de cavaler. Numele Valentin trimite insa si la patronul nuptiilor legiuite (Goethe parafreaza chiar celebra balada a lui Shakespeare), in el intrezarindu-se alegoric imagiAZnea unui sfint-militar.

Duelul dintre Valentin si Faust, "posedat" de Mefisto, rastoarna rezultatul infruntarii arhetipale dintre Sfintul Gheorghe si balaur. Prin moartea lui Valentin, MargaAZreta, "ingerul", iese de sub protectia unui arhanghel pazitor, in mod similar, atunci cind Oedip se intoarce la Theba, pe un traseu regresiv ce il va aduce in chiar patul in care a fost conceput, calea ii este barata de o figura agresiva, de Laios. Imago-\\\ tatalui, la fel cu imago-ul fratelui, trebuie infruntate si invinse pentru ca protagonistii sa poata continua coborirea in sine.
Al doilea personaj care se opune caderii Margaretei este mama ei.

In codul realist de lectura, mama, la fel cu fratele, apara onoarea si castitatea fetei, in codul metafizic de lectura, mama trimite la o figura tutelara superioara arhanghelului, la cea a Fecioarei Maria. Rugindu-se la icoana Maicii Domnului cu pruncul, Margareta se pune sub semnul nuntii caste, al pro-creatiei fara sexualitate, sigilata in conceptul imaculatei conceptii.

Acest model de iubire sublimata este insa "stins" la sfatul lui Mefisto, care le procura indragostitilor un drog pentru a o adormi pe mama. Drogul se va dovedi o otrava, fiindca, in codul psihologic de lectura, a "adormi" o cenzura este totuna cu a o distruge. La fel cu Margareta, si Oedip trebuia sa infrunte si sa inlature imago-u\ matern, personificat in cazul sau de figura amenintatoare a Sfinxului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.