Copilul din Brabant de Vincent Van Gogh

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.61

nivel: Facultate

Dar nu e vorba aici atit de a defini cit de a sugera, nu de a analiza ci de a propune.Precizia documentelor si, pe de alta parte, anuAZmite lacune, ne interzic sa neglijam cel mai nein-semnat fapt, cel mai neinsemnat gind.^ Cautarea lor, confruntarea lor stau la baza oricarei incer-cari de sinteza si vor permite sa degajam din apaAZrentul haos al destinului lui Van Gogh directiile majore ale unei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Copilul din Brabant de Vincent Van Gogh

Dar nu e vorba aici atit de a defini cit de a sugera, nu de a analiza ci de a propune.Precizia documentelor si, pe de alta parte, anuAZmite lacune, ne interzic sa neglijam cel mai nein-semnat fapt, cel mai neinsemnat gind.^ Cautarea lor, confruntarea lor stau la baza oricarei incer-cari de sinteza si vor permite sa degajam din apaAZrentul haos al destinului lui Van Gogh directiile majore ale unei misiuni indeplinite in chip dureAZros, dar total.

FAMILIA Sl ORIGINILE SALE:Vincent Van Gogh era fiul unui pastor neerlan-dez. Si de data aceasta trebuie sa cunoastem as-cendentii eroului, pentru a intelege conditiile care i-au determinat temperamentul si caracterul.in introducerea la editia Scrisorilor, Johanna van Gogh-Bonger, cumnata pictorului, i-a prezenAZtat genealogia. Numele de familie aminteste de Goch, un orasel situat in teritoriul german, la frontiera Limburg-ului, dar la numai citiva kiloAZmetri de provincia Noord-Brabant de unde era originar Vincent.

Este posibil ca familia Van Gogh (de Goch) ca si numele ei sa se traga de acolo. S-ar fi putut sa fi facut parte din nobilime, si motivele blazonului ei -- o grinda impodobita cu trei trandafiri -- da de crezut ca la inceput cei din familia Van Gogh au fost constructori. Au urmat destinele patriei lor. Anterioara secolului al XVI-lea, familia a cunoscut cea mai mare straluAZcire in cursul secolului al XVII-lea. in rindurile ei se numarau atunci mari personalitati ale regaAZtului:

Un amune Johannes van Gogh, judecator reAZprezentant al regelui la Zutphen, care devine treAZzorier general al Uniunii Neerlandeze, precum si un anume Michael van Gogh, consul general tn Brazilia, apoi trezorier general al Zeelandei si care, in 1660, a fost trimis ca ambasador pe lin-ga regele Garol al Il4ea al Angliei. Dar, inca de pe atunci, printre diplomati si inalti functioAZnari poate fi intilnit un pastor, Cornelius, al caAZrui fiu, Matthias, a fost medic, apoi tot pastor.

Dupa declinul tarii lor, cei din familia Van Gogh se indreapta spre industrie si arta. Filiatia directa a pictorului poate fi stabilita de la un prim Vincent van Gogh (1674--1746). Unul dinAZtre fiii acestuia, David, nascut in 1697, care se ocupa cu etirarea firelor de aur, la Haga, s-a caAZsatorit cu o valona, Maria Stalvius si a avut ei insusi doi fii, Jan si Vincent.

Primul (1722--1796) s-a casatorit si a avut un fiu care mosteni averea unchiului sau Vincent (1729--1802). Acesta si-a petrecut o parte din tinerete la Paris, a facut parte din Garda Elvetiana a lui Ludovic al XV-lea, apoi s-a consacrat sculpturii; a ramas celibatar. Johannes, fiul lui Jan (1763--1840), a practicat la inceput meseria bunicului sau David, apoi a predat teologia, s-a casatorit si a avut un fiu, Vincent (1789--1874), bunicul pictorului.

Acest Vincent era pastor. A studiat teologia la Leyda si a oficiat pe rind la Benschop si la Qchten, apoi, din 1822, la Breda, unde la 8 februarie, in aceAZlasi an, s-a nascut Theodorus, tatal lui Vincent.
Repetarea prenumelor, fidelitatea fata de anuAZmite profesii, dovedeste caracterul traditionalist al acastei familii neerlandeze.Dat fiind rolul pe care il vor juca in viata tinarului pictor, e indispensabil sa spunem citeva cuvinte despre fratii pastorului Theodorus, unchii lui Vincent.

Familia bunicului numara unsprezece copii din care majoritatea aveau sa ajunga in situatii demne de invidiat. Cel mai mare, Johannes, s-a consaAZcrat marinei; devenind viceamiral, a fost numit director al santierelor Marinei din Amsterdam. Alti trei erau negustori de arta: Cornelis Mari-nus la Amsterdam, Hendrick la Rotterdam si Vincent la Haga. Acesta din urma, cu o sanatate subreda dar cu o mare cultura, tinuse un magazin de culori, inainte de a-si deschide o galerie de arta.

Foarte influent in mediile artistice de la Haga, a reusit repede sa faca afaceri infloritoare. Casa Vincent van Gogh de la Haga avea onoarea de a fi "furnizoarea Cabinetelor Majestatilor Lor, Regele si Regina". Directorul ei s-a asociat mai tirziu cu celebra firma Goupil din Paris, si s-a dus el insusi in capitala Frantei dupa ce a lasat conducerea magazinului din Haga in seama unui oarecare domn Tersteeg, caruia Vincent -- nepoAZtul -- avea sa-i devina intr-o buna zi subaltern. Al saselea era perceptor. in ceea ce priveste fetele, doua dintre ele s-au casatorit cu generali.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.