Copilul Cheatra si serafimii epocii sale

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Sa dam si un exemplu de "lectie" estetica expresionista despre rolul poeziei de a contribui la "facerea" omului, lectie primita de catre V. Copilu Cheatra, prin intermediul unei scrisori, din partea lui Aron Cotrus: : " ... vreau sa-ti atrag atentia ca nu-i bine sa te iei dupa scriitorii, care, neavand ce spune, se uita peste grad la vecini si, mai cu taraita, mai cu furca, imprumuta de la ei , n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Copilul Cheatra si serafimii epocii sale

Sa dam si un exemplu de "lectie" estetica expresionista despre rolul poeziei de a contribui la "facerea" omului, lectie primita de catre V. Copilu Cheatra, prin intermediul unei scrisori, din partea lui Aron Cotrus: : " ... vreau sa-ti atrag atentia ca nu-i bine sa te iei dupa scriitorii, care, neavand ce spune, se uita peste grad la vecini si, mai cu taraita, mai cu furca, imprumuta de la ei , nu numai forma ci si continutul. Cu alte cuvinte traiesc din saul altora. De doua ori pagubitor. O data pentru ei si altadata pentru cititori , care nu inteleg limba lor pasareasca.

Acesti snobi uita ca dintre toate popoarele de pe pamant noi avem cea mai frumoasa poezie populara. Ca am vorbit in versuri cu mult inainte de-a ne fi format ca popor. De aceea pentru noi poezia este o necesitate. Obligatia noastra ca poeti este deci sa-i dam o poezie pe masura virtutii lui. Si nu i-o putem darui decat daca suntem convinsi ca prin poezie il putem face mai bun. Omul este un depozit de posibilitati. Descoperindu-i-le putem face multe din el. Pentru ca, cine nu stie ca omul nu trebuie sa ramana asa cum este ? N-avem dreptul sa-l judecam si sa-l lasam asa cum s-a nascut, ci cum ar putea fi.

Cu alte cuvinte nu avem o cambie semnata in alb sa pornim de la el cand scriem, ci sa fim convinsi ca prin munca noastra il si inraurim.
Dintre toate artele poezia, cu toate speciile ei, are cea mai ampla functie, in raport cu stadiul social-cultural atins de un popor".
Bogata corespondenta a lui V. Copilu Cheatra cu Aron Cotrus, marturiile pe care le-a adunat in Spania si Portugalia, dar si cele aflate despre exilul lui Cotrus in California, sunt de asemenea, importante documente literare.

Ca se plimba indelung cu Lucian Blaga pe Dealul Feleacului, prin padurea Faget, ca devenise un fel de confesor al marelui poet in perioada izolarii sale proletcultiste, ca statea indelung in biroul lui Agarbiceanu la sfaturi de taina cu acesta si a citit multe opere ale autorului Arhanghelilor inca din faza de manuscris, felul cum l-a cunoscut pe Sadoveanu la Cluj in vremea cand Copilu Cheatra era elev si cum acesta era gazduit la Iara, in casa parinteasca a poetului-mot, iar mama acestuia, Uliana, ii era bucatareasa cand maestrul petrecea saptamani intregi pe Valea Ierii la pescuit si vanatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.