Copiii din flori ai lui Stefan cel Mare

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Poate o sotie legitima a unui domn sa dea nastere unui fiu nelegitim? Provocarea a fost lansata de N. Iorga, care semnala o anumita nepotrivire cronologica, ajungand la concluzia ca Maria-Voichita l-ar fi nascut pe Bogdan cu cativa ani inainte de a deveni doamna, pe vremea cand Maria de Mangop mai era inca in viata. Cu alte cuvinte, inainte de a-i fi doamna, tanara domnita munteanca, Voichita, i-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Copiii din flori ai lui Stefan cel Mare

Poate o sotie legitima a unui domn sa dea nastere unui fiu nelegitim? Provocarea a fost lansata de N. Iorga, care semnala o anumita nepotrivire cronologica, ajungand la concluzia ca Maria-Voichita l-ar fi nascut pe Bogdan cu cativa ani inainte de a deveni doamna, pe vremea cand Maria de Mangop mai era inca in viata. Cu alte cuvinte, inainte de a-i fi doamna, tanara domnita munteanca, Voichita, i-ar fi fost tiitoare lui Stefan cel Mare, iar Bogdan, "rodul soldurilor lui Stefan Voda", i s-ar fi nascut ca bastard, casatoria survenita ulterior transformandu-l in urmas legitim.

In realitate, se stie ca doamna Maria de Mangop a avut doi fii, Ilie si Bogdan; primul s-a stins foarte curand, iar Bogdan a murit in 1479, dupa cum arata inscriptia pietrei sale de mormant de la Putna. In acelasi an, 1479, la 16 iunie, doamna Maria Voichita 1-a nascut pe Bogdan-Vlad. Incurcatura pricinuita de existenta a doi fii cu acelasi prenume 1-a facut pe N. Iorga sa creada, cel putin pe moment ca viitorul domn Bogdan III a venit pe lume inainte de oficializarea celei de-a treia casatorii a lui Stefan cel Mare. Ipoteza sa a fost infirmata de cercetarile ulterioare.

Documentele si cronicile arata ca doar despre unul singur dintre fiii lui Stefan Voda se poate afirma, in mod cert, ca s-a nascut in afara casatoriei: Petru Rares. Mama sa era o Maria, devenita apoi sotia unui Rares, targovet din Harlau. Dupa o veche traditie, ea ar fi fost din neamul boierilor Cernat, stapani de pe la 1448 ai lacului Brates, de langa Galati (Magazin istoric, nr. 3/1977). Aceasta ar explica preocuparea pentru negotul cu peste, in care fusese implicat Petru Rares, inainte de a urca pe tron. Iata cum suna panegiricul lui Macarie, referitor la comanditarul cronicii sale: "Dupa revelatia lui Dumnezeu, a fost ales in domnie Petru cel Minunat si in acelasi timp a fost impobobit cu cununa domniei [...]

Si acesta era una din odraslele vesnic pomenitului Stefan, ascuns ca odinioara lumina sub obroc, care a fost inaltat la scaunul domniei cu cinste, dupa sfatul obstesc, si sfintit cu untdelemnul binecuvantarii, cu mana celui pe care l-am pomenit mai inainte [mitropolitul Teoctist], ca l-a uns si pe nepotul sau". Cronica munteneasca a lui Radu Popescu relateaza si ea ca "la moartea lui Stefanita voda, vrand boierii sa puna domn care sa fie din samanta domneasca, au iesit unul de au auzit din gura mitropolitului ce sa pristavise mai inainte, ca Patru Majarul de la Harlau iaste fecior lui Stefan voda, care iaste facut din muerea unui targovet den Harlaurce l-au chemat Rares. Pe acesta adeverindu-l fecior de domn, l-au ridicat cu totii domn".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.