Copii nostri - practica

2x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Poate de multe ori in viata, ca educatori sau ca părinți, nu ne dam seama, sau mai bine zis, nu ne amintim mereu de marea responsabilitate si de marea influenta pe care o avem in educarea copiilor noștri. Exista trei modalitatea de încurajare a socializării copilului, prin procesul de imitare si identificare, prin educația directa implicând pedeapsa si recompensa si prin transmiterea expectanțelor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Copii nostri - practica

Poate de multe ori in viata, ca educatori sau ca părinți, nu ne dam seama, sau mai bine zis, nu ne amintim mereu de marea responsabilitate si de marea influenta pe care o avem in educarea copiilor noștri. Exista trei modalitatea de încurajare a socializării copilului, prin procesul de imitare si identificare, prin educația directa implicând pedeapsa si recompensa si prin transmiterea expectanțelor sociale. Dintre cele trei procesul de identificare este cel mai important. Imitarea este deseori descrisa drept „o scurtătura de invitare”. Aceasta presupune copierea unei acțiuni permițând astfel copilului sa dobândească o serie de deprinderi fizice foarte rapid si foarte eficient.

Identificarea este un proces in care copilul este implicat intr-un proces de invitare bazat pe observație. Identificarea are loc intr-o perioada mult mai mare de timp decât imitarea.

Fiecare copil este unic si de aceea nu toți răspund la aceleași metode in același fel….Experiența mea in Centrul Rezidențial de tip Familial, in cadrul căruia sunt educator profesional mă făcut sa gândesc intr-un mod mai profund anumite „problematici”, daca se pot numi așa, care ies la iveala in fiecare moment, in fiecare zi. Nu exista o rețeta pentru nimic, dar exista posibilitatea ca lucrurile sa meargă mai bine.

Tulburări de atenție

Tulburările de atenție sunt un sindrom care se manifesta prin încercarea de a prinde totul, întâlnit la copii care au dificultatea in a acorda atenție unor lucruri nesemnificative pentru ei. In alte forme de manifestare, comportamentul ADD – attention deficit disorder – deficit de tulburare a atenție (cum este numit in termeni de specialitate) nu este o boala ci o stare. Este ceva care trebuie acceptat, interes si modelat cu blândețe. O abordare optimista asupra acestui sindrom, este foarte importanta. In termeni pozitivi copilul este tipul de persoana care are nevoie sa-si folosească toate simțurile si mișcările corpului pentru a invita.

Curiozitatea lui aprinsa îl face sa sară de la un lucru la altul, lăsând in urma proiecte neterminate. Activitățile obișnuite si instrucțiunile de la școala nu-i atrag atenția. El are nevoie de provocări care sa-i stimuleze mintea, si in acelasi timp, sa-i tina corpul in mișcare. Când va găsi aceasta combinație magica sindromul va dispărea. Dar vorbind intr-un mod realist nu este întotdeauna ușor sa găsești așa ceva intr-o situație clasica de școala, in care un profesor răspunde de 25 pana la 30 de copii!

Iată in continuare câteva sfaturi practice pentru a capta atenția copilului:
• Captează-i atenția înainte de a-i da o instrucțiune. (Nu-l întrerupe atunci când este cufundat intr-o alta sarcini.)
• Fa-l sa folosească si mai multe dintre simțurile lui pentru a-ti demonstra ca a auzit si înțelege instrucțiunea. (Enunț-o, scrie-o, gesticulează in timp ce el o repeta, mergi la locul in care trebuie îndeplinita sarcina etc.)
• Mergi la locul in care trebuie îndeplinita sarcina, înainte de a da instrucțiunile – si apoi, da numai cate o instrucțiune, ocupându-te de el pana a terminat-o de îndeplinit. (Nu te enerva si nu te simți frustrata de aparenta lui iresponsabilitate – asta nu va face decât sa se simtă prost si sa-i scadă respectul fata de tine, ca reprezentanta a autoritatii.)
• Fa din sarcina un joc, pentru a-i creste motivația.
• Rasplateste-l imediat pentru îndeplinirea unor mici parți din sarcina. Acești copii tânjesc după recomtense imediate.
• Lasă-i doar câteva lucruri in camera. Prea multe lucruri încep sa-i distragă atenția, iar la sfârșitul zilei camera lui va fi un haos imens, prea mare ca sa încerce sa-l rezolve fara mari proteste si multe lacrimi.
• Trebuie sa-i menții o imagine de sine buna si dorința de a invita comportamente compensatorii.

Irosirea timpului

Exista copii care irosesc pur si simplu timpul, au timpul de acțiune foarte lung.
Iată câteva posibile sfaturi la problema melcului:
• Conceptul de timp al unui copil nu este acleasi cu cel al unui adult. O ora pentru tine ar putea însemna câteva minute, si invers. Daca aceasta este problema, maturizarea va fi acea care-l va ajuta – si va trebui doar sa avem rabdare.
• Chiar si adulții sunt diferiți când e vorba de sinteza. Incearca sa accepți aceasta diferența.
• Un copil ar putea sa se miște si intenționat cu viteza melcului pentru a „învinge”sau a se răzbuna pe tine. Noi clasificam acest comportament ca fiind pasiv - agresiv. Copilul nu va lovi si nu va tipa, ci mai degrabă se va răzvrăti fara sa facă nimic! In acest caz, lucrurile se complica puțin, si trebuie încercata dezamorsarea mania ascunsa a copilului începând construcția unei relații bune.

Automotivarea

Nu exista o fomula magica pentru automotivare. Exista milioane de părinți, educatori care ar da orice pentru a afla soluția pentru cazuri si cazuri, mai ales pentru copii nemotivați la școala.
Copilul in primul rând are nevoie de o buna imagine de sine. Trebuie descoperit in ce domenii strălucește pentru ca de multe ori aflarea succesului intr-un anumit domeniu se perpetuiaza si in alte domenii.
Un alt pas important este si faptul de a fi acolo langa el sa-i hrănești imediat eforturile prin cuvinte de apreciere, pentru ca de multe ori nota maxima pe o lucrare de control nu constituie o răsplata imediata si suficienta pentru copii nemotivați.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.